Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izvješće o sustavnim arheološkim istraživanjima na lokalitetu "Galovo" u Slavonskom Brodu tijekom 2004.g. (CROSBI ID 754946)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Minichreiter, Kornelija Izvješće o sustavnim arheološkim istraživanjima na lokalitetu "Galovo" u Slavonskom Brodu tijekom 2004.g. // Institut za arheologiju, Zagreb. 2004.

Podaci o odgovornosti

Minichreiter, Kornelija

hrvatski

Izvješće o sustavnim arheološkim istraživanjima na lokalitetu "Galovo" u Slavonskom Brodu tijekom 2004.g.

Institut za arheologiju iz Zagreba i Muzej brodskog Posavlja iz Slavonskog Broda proveli su tijekom 2004.g.na zemljištu "Galovo" u Slavonskom Brodu, sedmu fazu sustavnih arheoloških istraživanja najstarijeg naselja starčevačke kulture u Hrvatskoj. Istražena je površina od 200 m2 koja se nadovezala na zapadnoj i južnoj strani na prijašnji iskop. U tom dijelu naselja otkrivena je grupa od 54 drvenig stupova ukopanih jedan do drugoga tako da ispunjavaju polukrug.Između njih otkriven je pravocrtni niz od 14 stupova. Namjena ovih objekata nije se mogla za sada odrediti.Sjeverozapadno od zemunice sj. 153/154 otkriveni su nizovi rupa od stupova koji tlocrtno zatvaraju pravokutnik, pa pretpostavljamo da su mogli držati otvorenu nadstrešnicu. Među ulomcima keramičkog posuđa otkriveni su ulomci grubog posuđa ukrašeni raznolikim motivima olastičnih traka s otiscima prsta, prevlačenjem snopa grančica, urezanim tankim linijama (motivi mreže-rombovi), te okomitim i kosim nizovima otisaka prsta.Na slikanoj keramici bili su pravocrtni motivi izvedeni debelim linijama.Međi brojnom litikom otkriveni su: jezgre, odbojci, sječiva, brusevi, pločice i grebala. Od 14 posebnih glinenih predmeta istiću se dva mala idola, noge i uglovni dijelovi kadionica. Arheološka građa pripada ranoj fazi starčevačke kulture - stupnju Linear A (oko 5.700. do 5.300.g. prije Krista).

Starčevačka kultura; Brodska Posavina; Hrvatska; najnovija otkrića

nije evidentirano

engleski

Report on systematic archaeological excavations at the site od "Galovo" Slavonski Brod in 2004.

nije evidentirano

Starčevo culture; Sava river basin; Croatia; recent discoveries

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Institut za arheologiju, Zagreb

2004.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arheologija