Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Perifitonske zajednice i njihove saprobiološke karakteristike u hidroenergetskim sustavima Varaždin, Čakovec i Dubrava (CROSBI ID 754935)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Plenković-Moraj, Anđelka ; Gligora, Marija ; Kralj, Koraljka Perifitonske zajednice i njihove saprobiološke karakteristike u hidroenergetskim sustavima Varaždin, Čakovec i Dubrava // Studija Biološkog odsjeka PMFa. 2004.

Podaci o odgovornosti

Plenković-Moraj, Anđelka ; Gligora, Marija ; Kralj, Koraljka

hrvatski

Perifitonske zajednice i njihove saprobiološke karakteristike u hidroenergetskim sustavima Varaždin, Čakovec i Dubrava

Tijekom srpnja, rujna i studenog 2003. godine istraživana je fitokomponenta obraštajnih zajednica u slivnim područjima hidroenergetskih sustava Varaždin, Čakovec i Dubrava. Uzorkovanja su obavljena s ciljem da se utvrdi kvalitativan sastav obraštajnih zajednica te stupanj saprobnosti na istraživanim lokalitetima.Provedenim je istraživanjima, u sva tri hidroenergetska sustava, ukupno utvrđeno 80 mikrofitskih vrsta koje su pripadale odjelima: Cyanobacteria (9 vrsta), Euglenophyta (1 vrsta), Xanthophyta (1 vrsta), Chrysophyta (Chrysophyceae=1, Bacillariophyceae=44) i Chlorophyta (24 vrste). Od ukupnog broja utvrđenih mikrofitskih vrsta 25% je zajedničkih u sva tri istraživana hidroenergetska sustava. Iz prostornog rasporeda vrsta u obraštajnoj zajednici najveći broj mikrofita (57 vrsta) utvrđen je u HE Dubrava, a najmanji (36 vrsta) u HE Čakovec.Na svim profilima tijekom istraživanja brojem vrsta dominira skupina Bacillariophyceae. Najviše sume relativnih učestalosti mikrofitobentosa u pravilu su utvrđene tijekom srpnja, a najniže tijekom studenog. U odnosu na prethodna istraživanja fitokomponente u hidroenergetskim sustavima rijeke Drave uočen je gotovo dvostruki porast broja vrsta kao i abundancija broja jedinki odjela Chlorophyta. Masovniji nalaz navedenih vrsta prema istraživanjima Järnefelt (1952) ukazuje na povišen stupanj trofije vode, a što se u ovim istraživanjima odrazilo i na nešto povišene stupnjeve saprobnosti na pojedinim profilima (sustav HEČakovec).

obraštaj; akumulacije; rijeka Drava

nije evidentirano

engleski

Periphyton communities and their saprobic caracteristics of power plant Varaždin, Čakovec and Dubrava

nije evidentirano

periphyton; accumulations; Drava River

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Studija Biološkog odsjeka PMFa

2004.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Biologija