"TREPANG"-Holothuria tubulosa, jadranski trp-izvor biološki učinkovitih tvari (CROSBI ID 108335)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Botka-Petrak, Karmen ; Petrak, Tomislav ; Kalođera, Zdenka ; Medić, Helga
hrvatski
"TREPANG"-Holothuria tubulosa, jadranski trp-izvor biološki učinkovitih tvari
Trpovi (morski krastavc) veliki su razred bodljikaša.Isključivo su morske, slabo pokretljive životinje, građom tijela prilagođene, osim nekoliko vrsta bentoskom načinu života. Odlikuju se dugoljastim savijenim tijelom, bez pravog kostura u debelom kožnom omotaču u kojem je razvijena jaka kožno-mišićna mješina u kojoj je smješten probavni, dišni, krvožilni, živčani, reproduktivni i obrambeni sustav. Zastupljeni su u svim morima svijeta, a u Jadranskom moru najpoznatiji je krupni crno-smeđi bradavičavi, obični trp (Holothuria tubulosa).Ustanovljeno je da koža i tijelo sadrži čitav niz spojeva čiji je učinak kvalificiran kao ljekovit. Po kemijskom sastavu morski krastavac sadrži najviše proteina, a ispitana hranidbena vrijednost ukazala je ujedno i na sadržaj lipoidnih tvari i ugljikohidrata.Navedene spoznaje čine smisaonim nastojanje u pronalaženju i realizaciji modela tehnološkog procesa prerade Jadranskog trpa primjenjivog hrvatskim uvjetima u sušeni proizvod-"trepang" koji bi kao ishodišna poluprerađevina služio za nutricionističke i farmakološke potrebe prehrambenih i farmaceutskih industrija. Realizaciji svakako prethodi znanstvena potvrda zdravstvene ispravnosti, prehrambene vrijednosti i biološke učinkovitosti, a pozitivni rezultati ujedno otvaraju pitanje ekološkog aspekta ulova i mogućeg uzgoja, te procjene ekonomske eksploatacije resursa i njegove biološke ravnoteže
Jadranski trp;
nije evidentirano
engleski
"TREPANG"-Holothuria tubulosa, Adriatic sea cucumber-source of biologically effective substances
nije evidentirano
Adriatic sea cucumber; trepang-dry sea cucumber; processing
nije evidentirano