Vrenje i doviranje piva u cilindrično konusnom fermentoru (CROSBI ID 339306)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jurjević , Dijana
Marić, Vladimir
hrvatski
Vrenje i doviranje piva u cilindrično konusnom fermentoru
Alkoholno vrenje je najvažnija faza u proizvodnji piva, a nakon njega sljedi faza doviranja i odležavanja piva. Danas se vrenje i doviranje piva uglavnom provodi u cilindrično konusnom fermentoru zbog povećane ekonomičnosti procesa. Da bi proizvodno postrojenje bilo isplativo, trajanje ovih faza tehnološkog procesa treba biti što kraće, a da to ne utječe na kvalitetu piva. Na brzinu trajanja procesa može se utjecati količinom dodanog kvasca (inokuluma) u fermentor i aeracijom sladovine kojom se puni fermentor. U ovom radu je praćen tijek odvijanja glavnog i naknadnog vrenja u cilindrično konusnom fermentoru i ispitivan je utjecaj aeracije sladovine na brzinu vrenja i količinu nastalog kvasca. Rezultati su potvrdili već poznate činjenice kako nedovoljna koncentracija otopljenog kisika usporava glavno vrenje za nekoliko dana i ima izravan utjecaj na umnožavanje kvasca.
cilindrično konusni fermentor; aeracija; vrenje; doviranje; pivski kvasac
nije evidentirano
engleski
Fermentation and post fermentation of beer in cylindroconical fermenters
nije evidentirano
cylindroconical fermenters; aeration; fermentation; post-fermentation; beer yeast
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
05.03.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb