Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Vrenje i doviranje piva u cilindrično konusnom fermentoru (CROSBI ID 339306)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jurjević , Dijana Vrenje i doviranje piva u cilindrično konusnom fermentoru / Marić, Vladimir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Jurjević , Dijana

Marić, Vladimir

hrvatski

Vrenje i doviranje piva u cilindrično konusnom fermentoru

Alkoholno vrenje je najvažnija faza u proizvodnji piva, a nakon njega sljedi faza doviranja i odležavanja piva. Danas se vrenje i doviranje piva uglavnom provodi u cilindrično konusnom fermentoru zbog povećane ekonomičnosti procesa. Da bi proizvodno postrojenje bilo isplativo, trajanje ovih faza tehnološkog procesa treba biti što kraće, a da to ne utječe na kvalitetu piva. Na brzinu trajanja procesa može se utjecati količinom dodanog kvasca (inokuluma) u fermentor i aeracijom sladovine kojom se puni fermentor. U ovom radu je praćen tijek odvijanja glavnog i naknadnog vrenja u cilindrično konusnom fermentoru i ispitivan je utjecaj aeracije sladovine na brzinu vrenja i količinu nastalog kvasca. Rezultati su potvrdili već poznate činjenice kako nedovoljna koncentracija otopljenog kisika usporava glavno vrenje za nekoliko dana i ima izravan utjecaj na umnožavanje kvasca.

cilindrično konusni fermentor; aeracija; vrenje; doviranje; pivski kvasac

nije evidentirano

engleski

Fermentation and post fermentation of beer in cylindroconical fermenters

nije evidentirano

cylindroconical fermenters; aeration; fermentation; post-fermentation; beer yeast

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

05.03.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija