Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 163807

Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce


Sivak , Jasna
Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce
(Observing changes in concentration of CO_2 and O_2 during final processing and bottling)

Autori
Sivak , Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.10

Godina
2003

Stranica
40

Mentor
Marić , Vladimir

Ključne riječi
Pivo; CO_2; O_2
(Beer; CO_2; O_2)

Sažetak
Provedeno je mjerenje koncentracije CO_2 i O_2 počevši od filtracije preko tlačnih tankova do boce. Sadržaj CO_2 u pivu je jedan od najvažnijih kriterija kakvoće. Najveći dio CO_2 se izdvaja iz piva tijekom vrenja i na raspolaganju je za proizvodnju komprimiranog CO_2. Topljivost CO_2 ovisi o temperaturi i tlaku. Punjenje piva pod konstantnim predtlakom CO_2 spriječava gubitak CO_2 i oksidaciju piva, što povoljno djeluje na njegovu biološku i koloidnu stabilizaciju. O_2 utječe na oksidacijske promjene u pivu. Pri kraju vrenja i odležavanja piva sadržaj O_2 u njemu opada. U šestomjesečnom razdoblju, u kojem su provedena ova mjerenja, nije bilo većih odstupanja od ciljanih vrijednosti predviđenih internim normama pivovare. Prikazani rezultati pokazali su zadovoljavajuće vrijednosti i dobru kvalitetu piva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058011

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb