Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce (CROSBI ID 339302)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sivak , Jasna
Marić , Vladimir
hrvatski
Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce
Provedeno je mjerenje koncentracije CO_2 i O_2 počevši od filtracije preko tlačnih tankova do boce. Sadržaj CO_2 u pivu je jedan od najvažnijih kriterija kakvoće. Najveći dio CO_2 se izdvaja iz piva tijekom vrenja i na raspolaganju je za proizvodnju komprimiranog CO_2. Topljivost CO_2 ovisi o temperaturi i tlaku. Punjenje piva pod konstantnim predtlakom CO_2 spriječava gubitak CO_2 i oksidaciju piva, što povoljno djeluje na njegovu biološku i koloidnu stabilizaciju. O_2 utječe na oksidacijske promjene u pivu. Pri kraju vrenja i odležavanja piva sadržaj O_2 u njemu opada. U šestomjesečnom razdoblju, u kojem su provedena ova mjerenja, nije bilo većih odstupanja od ciljanih vrijednosti predviđenih internim normama pivovare. Prikazani rezultati pokazali su zadovoljavajuće vrijednosti i dobru kvalitetu piva.
pivo; CO_2; O_2
nije evidentirano
engleski
Observing changes in concentration of CO_2 and O_2 during final processing and bottling
nije evidentirano
beer; CO_2; O_2
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
21.10.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb