Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce (CROSBI ID 339302)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sivak , Jasna Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce / Marić , Vladimir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2003

Podaci o odgovornosti

Sivak , Jasna

Marić , Vladimir

hrvatski

Praćenje promjene koncentracije CO_2 i O_2 u pivu tijekom dorade i točenja u boce

Provedeno je mjerenje koncentracije CO_2 i O_2 počevši od filtracije preko tlačnih tankova do boce. Sadržaj CO_2 u pivu je jedan od najvažnijih kriterija kakvoće. Najveći dio CO_2 se izdvaja iz piva tijekom vrenja i na raspolaganju je za proizvodnju komprimiranog CO_2. Topljivost CO_2 ovisi o temperaturi i tlaku. Punjenje piva pod konstantnim predtlakom CO_2 spriječava gubitak CO_2 i oksidaciju piva, što povoljno djeluje na njegovu biološku i koloidnu stabilizaciju. O_2 utječe na oksidacijske promjene u pivu. Pri kraju vrenja i odležavanja piva sadržaj O_2 u njemu opada. U šestomjesečnom razdoblju, u kojem su provedena ova mjerenja, nije bilo većih odstupanja od ciljanih vrijednosti predviđenih internim normama pivovare. Prikazani rezultati pokazali su zadovoljavajuće vrijednosti i dobru kvalitetu piva.

pivo; CO_2; O_2

nije evidentirano

engleski

Observing changes in concentration of CO_2 and O_2 during final processing and bottling

nije evidentirano

beer; CO_2; O_2

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

21.10.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija