Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 163591

Percepcija i procjena opisanog djela silovanja prema stupnju bliskosti napadača i žrtve


Vurnek, Maja; Kamenov, Željka; Ljubin, Tajana
Percepcija i procjena opisanog djela silovanja prema stupnju bliskosti napadača i žrtve // XVI. Dani Ramira Bujasa : knjiga sažetaka / Bratko, Denis ; Kolesarić, Vladimir ; Maslić Seršić, Darja (ur.).
Zagreb: Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Zagreb, 2003. str. 77-77 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Percepcija i procjena opisanog djela silovanja prema stupnju bliskosti napadača i žrtve
(The perception of rape depending on the relationship between the rapist and the victim)

Autori
Vurnek, Maja ; Kamenov, Željka ; Ljubin, Tajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XVI. Dani Ramira Bujasa : knjiga sažetaka / Bratko, Denis ; Kolesarić, Vladimir ; Maslić Seršić, Darja - Zagreb : Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Zagreb, 2003, 77-77

Skup
Dani Ramira Bujasa (16 ; 2003)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11.-13.12.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Silovanje ; odnos napadača i žrtve ; percepcija
(Rape ; victim-rapist relationship ; perception)

Sažetak
Ovim se istraživanjem pokušalo ispitati kako studentska populacija percipira i procjenjuje opisano kazneno djelo silovanja s obzirom na stupanj bliskosti između napadača i žrtve, uzevši u obzir spol procjenjivača i njegov ili njezin stav prema silovanju. Istraživanje je provedeno na uzorku od 473 sudionika, studenata 1. i 2. godine različitih studijskih grupa na zagrebačkom Sveučilištu. Broj muških sudionika bio je 245, dok je sudionica bilo 228. Instrument korišten u ovom istraživanju sastojao se od: vinjeta s opisima situacija u kojima je došlo do silovanja, 5 pitanja vezanih uz pročitani opis koja su se odnosila na procjenu opisanog napada, Fieldove skale stavova prema silovanju (Field, 1978), skale mitova o silovanju i pitanja o općim podacima sudionika: spol i dob. Dobiveni rezultati pokazuju da studenti imaju relativno negativne stavove prema silovanju, pri čemu žene imaju negativnije stavove od muškaraca, manje su sklone smatrati žrtvu odgovornom za napad, opisano djelo procjenjuju težim, te očekuju težu kaznu za napadača. Također je utvrđeno da sudionici u manjoj mjeri krive žrtvu, procjenjuju opisano djelo težim i za njega očekuju dužu kaznu u situaciji kada je napadač žrtvi nepoznat nego u situacijama kada se žrtva i napadač poznaju. Uzroci silovanja percipiraju se različito, ovisno o opisanoj situaciji. Utvrđeno je da postoji povezanost stavova prema silovanju s percepcijom i procjenom opisanog silovanja. Sudionici koji imaju manje negativne stavove prema silovanju skloniji su kriviti žrtvu, procjenjivati opisano djelo lakšim i za njega očekivati kraću kaznu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0130485
130703

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb