Istraživanje postupaka slađenja domaćih sorti pšenica (CROSBI ID 339271)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Krstanović, Vinko
Marić, Vladimir
hrvatski
Istraživanje postupaka slađenja domaćih sorti pšenica
U radu je istraživan sladarski potencijal 36 domaćih sorti pšenica, te izvršeno razvrstavanje istraživanih uzoraka u odgovarajuće sladarske kvalitetne grupe (I-IV), ustanovljene su sorte s najboljim sladarskim osobinama, te za njih optimalan postupak slađenja. Gotovo sve istraživane sorte spadaju u II kvalitetnu grupu uključujući i sve sorte s najboljim sladarskim osobinama (Lucija, Srpanjka, Panonka, Barbara, Ana i Žitarka). Optimalni postupak slađenja za sorte s najboljim sladarskim osobinama je umjereno restriktivni postupak E koji obilježavaju niži stupanj namočenosti zrna (42, 5-43%) i blagi režim povisivanja temperature tijekom klijanja od 14 ^oC do 17 ^oC.
pšenica; slad; sladarske kvalitetne grupe; postupci slađenja
nije evidentirano
engleski
Study on malting procedures of domestic wheat varieties
nije evidentirano
wheat; malt; quality groups; malting procedures
nije evidentirano
Podaci o izdanju
152
07.10.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb