Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Napredne akustičke tehnologije za upravljanje bukom na radnom mjestu (CROSBI ID 754906)

Druge vrste radova | popularni rad

Štimac, Alan Napredne akustičke tehnologije za upravljanje bukom na radnom mjestu // III Hrvatski kongres zaštite na radu s međunarodnim sudjelovanjem. 2003.

Podaci o odgovornosti

Štimac, Alan

hrvatski

Napredne akustičke tehnologije za upravljanje bukom na radnom mjestu

Na temelju iskustava iz brojnih mjerenja razine buke na radnom mjestu, zaključili smo da se u Republici Hrvatskoj prilikom određivanja vremena izloženosti radnika određenoj razini buke uglavnom koristi samo "vremenska" komponenta. Premda je najpouzdaniji način smanjenja izloženosti prekomjernim razinama buke smanjivanje razine na samom njenom izvoru, ovaj način se gotovo i ne koristi. Razvojem naprednih akustičkih tehnologija stvoreni su inženjerski alati koji s visokim stupnjem pouzdanosti mogu unutar određenog izvora (proizvodni park, pogon, niz strojeva) odrediti najznačajniji izvor buke. Upotreba najmodernijih sustava za identificiranje izvora buke (NSI-Noise source identification) omogućava određivanje izvora u realnom vremenu, te na jednostavan način uz pomoć akustičkih modela daje korisno sredstvo za snižavanje razina buke, a samim time i produžetak vremena izloženosti. Napredak u akustičkim tehnologijama u posljednjih 10-tak godina nije vidljiv samo na mjernim instrumentima odnosno aktivnoj i pasivnoj zaštiti od buke koja se zasniva na sklopovlju (hardware-u), već je znatan pomak napravljen u i tzv. prognozama razine buke. Današnji programski paketi omogućavaju izradu "karata buke" čak i najmanjeg industrijskog pogona, čime se u fazi planiranja (bilo izgradnje ili rekonstrukcije) proizvodnog pogona mogu uštediti znatna financijska sredstva. Cilj ovog rada je predočiti najnovija dostignuća u primjenama naprednih akustičkih tehnologija koje uvelike mogu pridonijeti zadovoljavanju sve strožih propisa zaštite od buke na radnom mjestu koje pred RH postavlja buduće članstvo u EU.

akustika; buka; napredne tehnologija; karte buke;

nije evidentirano

engleski

Advanced acoustic technologies for the noise management at the workplace

nije evidentirano

acoustics; noise; advanced technologies; noise maps

nije evidentirano

Podaci o izdanju

III Hrvatski kongres zaštite na radu s međunarodnim sudjelovanjem

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika