Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 162851

Konstrukcija upitnika metamemorije


Tonković, Mirjana; Vranić, Andrea
Konstrukcija upitnika metamemorije // 14. Dani psihologije u Zadru / Vera Ćubela Adorić, Ilija Manenica, Zvjezdan Penezić (ur.).
Zadar: Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru, 2004. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Konstrukcija upitnika metamemorije
(Construction of metamemory questionnaire)

Autori
Tonković, Mirjana ; Vranić, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
14. Dani psihologije u Zadru / Vera Ćubela Adorić, Ilija Manenica, Zvjezdan Penezić - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru, 2004

Skup
XIV. Dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 26-29.05. 2004

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Metamemorija; samoprocjena; upitnik
(Metamemory; self-report; questionnaire)

Sažetak
Istraživanja svakodnevnog pamćenja najčešće uključuju ispitivanje izoliranih fenomena, npr. autobiografskog pamćenja, svjedočenja, bljeskova pamćenja. Ovakvo cjepkanje područja ne ide u prilog otkrivanju procesa i struktura koji su zajednički ovim fenomenima. Stoga se javila vrlo očita potreba za pristupom koji bi omogućio istovremenu i sveobuhvatnu mogućnost ispitivanja različitih situacija i sposobnosti u podlozi svakodnevnog pamćenja. Ispitivanje svakodnevnog pamćenja putem inventara ili upitnika svakodnevnog pamćenja te ispitivanje faktorske strukture tih instrumenta jedan je vid takvog pristupa. Ti faktori bi mogli utvrditi postojanje zajedničkih procesa i znatno olakšati njihovu identifikaciju. Identifikacija faktora nadalje daje dobre smjernice za validacijska istraživanja. Herrmann (1982, 1984) razlikuje upitnike koji ispituju pamćenje činjenica i događaja ("upitnik pamćenja") i upitnike koji procjenjuju učinkovitost vlastitog pamćenja ("upitnik metamemorije"). Upitnici metamemorije obuhvaćaju veći raspon ponašanja, ali je njihova valjanost problematičnija. Faktorska struktura upitnika svakodnevnog pamćenja se rijetko prikazuje ; razlog tome je najčešće premali broj ispitanika ili se prikazana faktorska struktura odnosi na određenu kliničku populaciju. Upitnik svakodnevnog pamćenja (Everyday Memory Questionnaire - EMQ, Sunderland, Harris & Baddeley, 1984) jedna je od rijetkih mjera svakodnevnog pamćenja koja uživa stanovitu podršku među istraživačima. Ovaj je upitnik primarno konstruiran za istraživanje opsega poteškoća pamćenja pacijenta s neurološkim oštećenjima ili ozljedama mozga pa njegova usmjerenost na poteškoće u pamćenju predstavlja nedostatak u primjeni na normalnoj populaciji. U svrhu ovog istraživanja EMQ je preveden i adaptiran za primjenu na hrvatskom jeziku. U ovom istraživanju biti će prikazan novokonstruiran Upitnik metamemorije koji uključuje pamćenje činjenica i događaja i procjenu učinkovitosti vlastitog pamćenja. Prikazane će biti metrijske karakteristike i faktorska struktura Upitnika, te usporedba metrijskih karakteristika i faktorske strukture Upitnika primijenjenog na normalnoj populaciji standardnim papir-olovka postupkom i putem Interneta. Rezultati će biti prikazani s obzirom na spol, dob, te obrazovni status ispitanika. Također će biti prikazani rezultati validacije Upitnika s obzirom na opću informiranost ispitanika, rezultatu u EMQ, te neke objektivne mjere kratkoročnog i dugoročnog pamćenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0130425
0130485

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb