Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Studija razvoja Agrolagune d.d. Poreč (CROSBI ID 749979)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Peršurić, Đordano ; Milotić, Aldo Studija razvoja Agrolagune d.d. Poreč // Seljačka obiteljska gospodarstva u Istri. 1998.

Podaci o odgovornosti

Peršurić, Đordano ; Milotić, Aldo

hrvatski

Studija razvoja Agrolagune d.d. Poreč

Na temelju ukazane potrebe, “Agrolaguna” d.d. Poreč angažirala je Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča u izradi “Studije razvoja “Agrolagune d.d. Poreč”. Osnovni zadatak ove Sudije je da na osnovu detaljne analize svih proizvodnih kapaciteta utvrdi njihovo stanje s obirom na proizvodnu kondiciju i istrošenost te predloži osnovne smjernice razvoja kao i potrebne zahvate u cilju dovođenja pojedinih proizvodnih linija u proizvodni optimum. Metodologija prikupljanja podataka sastojala se je u obilasku i neposrednom uvidu proizvodnih kapaciteta od strane radnih grupa koje su sačinjavali djelatnici Instituta i ovlašteni predstavnici poduzeća “Agrolaguna” d.d. Izvor poslovno-financijskih podataka neophodnih za izradu Studije bile su odgovarajuće stručne službe poduzeća (Plan i analiza, Računovodstvo). Opis primjenjene tehnologije po proizvodnjama i proizvodnim linijama dobiven je od strane tehnologa – voditelja pojedinih proizvodnji. U analizi poljoprivredne proizvodnje korišteni su podaci iz razdoblja 1994. – 1997. godine, dok se podaci o financijskom poslovanju poduzeća “Agrolaguna” d.d. odnose na 1996. poslovnu godinu. Kod obrade podataka koristile su se metode izračuna učinkovitosti nekih proizvodnih faktora, te usporedbe stvarnih utrošaka u tekućoj proizvodnji s mogućim u modificiranim tehnološkim postupcima i s normativima u nekim susjednim zemljama (Italija). S obzirom na njihov visoki udio u ukupnoj proizvodnoj strukturi poduzeća, detaljnije su analizirane vinogradarsko-vinarska i maslinarska proizvodnja. Organizacijska struktura, broj i kvaliteta uposlenih i poslovna politika nisu predmet ove analize i spominju se ili komentiraju samo usput poradi jasnoće izlaganja zadane teme. Dobiveni rezultati ukazuju da ne postoje znatna odstupanja u utrošcima, pa ni u vrijednostima uloženih inputa od razine koja se primjenjuje kod sličnih kompariranih proizvodnji u susjednim zemljama. Razlike se, donekle, javljaju u strukturi utrošenih inputa, a naročito su izražene kod usporedbe njihove efikasnosti.

razvoj; poljoprivreda; Agrolaguna

nije evidentirano

engleski

Development Study of Share Company Agrolaguna Poreč

nije evidentirano

developement; agriculture; Agrolaguna

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Seljačka obiteljska gospodarstva u Istri

1998.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)