Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Will Kymlicka: Multikulturalno građanstvo - Liberalna teorija manjinskih prava, Zagreb, Jesenski i Turk, 2003. (CROSBI ID 754872)

Druge vrste radova | prijevod

Stipetić, Davor Will Kymlicka: Multikulturalno građanstvo - Liberalna teorija manjinskih prava, Zagreb, Jesenski i Turk, 2003. // Oxford, Oxford University Press, 1996.. 2003.

Podaci o odgovornosti

Stipetić, Davor

hrvatski

Will Kymlicka: Multikulturalno građanstvo - Liberalna teorija manjinskih prava, Zagreb, Jesenski i Turk, 2003.

Sve veća multikulturalnost suvremenih društava otvorila je niz novih problema i sukoba, budući da etničke i nacionalne manjine zahtijevaju priznanje i potporu svog identiteta. Ova knjiga iznosi novu koncepciju prava i statusa manjinskih kultura. Ona pokazuje da su određeni tipovi "kolektivnih prava" za manjinske kulture posve u skladu s liberalno-demokratskim načelima, te da je moguće pružiti odgovor na uobičajene liberalne prigovore priznavanju takvih prava koji se temelje na slobodi pojedinca, društvenoj pravednosti i nacionalnom jedinstvu. Profesor Kymlicka, međutim, ističe da nije moguće primijeniti jednu formulu na sve skupine, jer su potrebe i težnje useljeničkih skupina vrlo različite od potreba i težnji starosjedilačkih naroda i nacionalnih manjina. Među pitanjima koja se razmatraju u knjizi nalaze se jezična prava, grupna predstavljenost, vjersko obrazovanje, federalizam i secesija - pitanja koja su ključna za razumijevanje politike multikulturalizma, no koja se, posve neočekivano, zanemaruju u suvremenoj liberalnoj teoriji.

multikulturalizam; Will Kymlicka; manjinska prava; grupno predstavljanje; nacionalna manjina; liberalizam

nije evidentirano

engleski

Will Kymlicka: Multicultural Citizenship - A Liberal Theory of Minority Rights, Zagreb, Jesenski i Turk, 2003.

nije evidentirano

multiculturalism; Will Kymlicka; minority rights; group representation; national minority; liberalism

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Oxford, Oxford University Press, 1996.

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Politologija