Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 161593

Brze metode određivanja vlage u uzorcima brašna


Planinić, Mirela; Bucić, Ana; Tomas, Srećko; Bilić, Mate; Velić, Darko; Koceva Komlenić, Daliborka
Brze metode određivanja vlage u uzorcima brašna // Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.).
Osijek: Faculty of Food Technology, University of J.J.Strossmayer in Osijek, 2003. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Brze metode određivanja vlage u uzorcima brašna
(Fast moisture determination methods in flour samples)

Autori
Planinić, Mirela ; Bucić, Ana ; Tomas, Srećko ; Bilić, Mate ; Velić, Darko ; Koceva Komlenić, Daliborka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. - Osijek : Faculty of Food Technology, University of J.J.Strossmayer in Osijek, 2003

Skup
International Congress FLOUR-BREAD '03 ; 4th Croatian Congress of Cereal Technologists

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19-22.11.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Pšenično brašno; udio vlage; analitičke metode
(Wheat flour; moisture content; analytical methods)

Sažetak
Udio vlage u prehrambenim proizvodima je općenito od velikog značaja. O njemu ovise uvjeti proizvodnje i skladištenja, rok trajanja, tehnološka kvaliteta i teksturalna svojstva sirovina, međuproizvoda i gotovih proizvoda. Mjerna točnost i preciznost određivanja udjela vlage je vrlo važna kako tijekom proizvodnog procesa tako i kada je određivanje vlage dio neke druge, specifične analize kao što je to određivanje broja padanja u uzorcima brašna. Ponekad zahtjevi za brzom provedbom analize i jednostavnošću metode, kao i dostupna količina uzorka mogu limitirati ili definirati analitičku metodu. Cilj ovoga rada je bio usporediti analitičke metode provedena na dva različita uređaja za brzo određivanje udjela vlage u uzorcima brašna. Jedan od njih je električni analizator vlage (“ HR73 Moisture Analyzer” Mettler Toledo) opremljen halogenim grijačem, koji generira infracrveno zračenje, a određivanje vlage osniva na termogravimetriji. Drugi uređaj je “ Pfeuffer HE 50 Moisture Analyser” , koji mjeri električnu provodljivost uzorka, odnosno električni otpor koji je posljedica udjela vode. Određivanje udjela vlage na oba uređaja provedeno je prema uputama proizvođača uređaja. Dobiveni rezultati su uspoređeni s rezultatima dobivenim rutinskom referentnom metodom (ISO/DIS 712:1995) i statistički su obrađeni s ciljem ocjene mjerne točnosti i ponovljivosti obje analitičke metode. Statistička obrada pokazala je zadovoljavajuće rezultate za "HR73 Moisture Analyser", dok su se vrijednosti udjela vlage dobivene uređajem "Pfeuffer HE 50 Moisture Analyser" uglavnom statistički značajno razlikovale od rezultata dobivenih referentnom metodom. Prema tome može se zaključiti da je metoda određivanja "HR73 Moisture Analyser", prihvatljivija.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA