Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fast moisture determination methods in flour samples (CROSBI ID 499554)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Planinić, Mirela ; Bucić, Ana ; Tomas, Srećko ; Bilić, Mate ; Velić, Darko ; Koceva Komlenić, Daliborka Fast moisture determination methods in flour samples // Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. str. 45-x

Podaci o odgovornosti

Planinić, Mirela ; Bucić, Ana ; Tomas, Srećko ; Bilić, Mate ; Velić, Darko ; Koceva Komlenić, Daliborka

engleski

Fast moisture determination methods in flour samples

Udio vlage u prehrambenim proizvodima je općenito od velikog značaja. O njemu ovise uvjeti proizvodnje i skladištenja, rok trajanja, tehnološka kvaliteta i teksturalna svojstva sirovina, međuproizvoda i gotovih proizvoda. Mjerna točnost i preciznost određivanja udjela vlage je vrlo važna kako tijekom proizvodnog procesa tako i kada je određivanje vlage dio neke druge, specifične analize kao što je to određivanje broja padanja u uzorcima brašna. Ponekad zahtjevi za brzom provedbom analize i jednostavnošću metode, kao i dostupna količina uzorka mogu limitirati ili definirati analitičku metodu. Cilj ovoga rada je bio usporediti analitičke metode provedena na dva različita uređaja za brzo određivanje udjela vlage u uzorcima brašna. Jedan od njih je električni analizator vlage (“ HR73 Moisture Analyzer” Mettler Toledo) opremljen halogenim grijačem, koji generira infracrveno zračenje, a određivanje vlage osniva na termogravimetriji. Drugi uređaj je “ Pfeuffer HE 50 Moisture Analyser” , koji mjeri električnu provodljivost uzorka, odnosno električni otpor koji je posljedica udjela vode. Određivanje udjela vlage na oba uređaja provedeno je prema uputama proizvođača uređaja. Dobiveni rezultati su uspoređeni s rezultatima dobivenim rutinskom referentnom metodom (ISO/DIS 712:1995) i statistički su obrađeni s ciljem ocjene mjerne točnosti i ponovljivosti obje analitičke metode. Statistička obrada pokazala je zadovoljavajuće rezultate za "HR73 Moisture Analyser", dok su se vrijednosti udjela vlage dobivene uređajem "Pfeuffer HE 50 Moisture Analyser" uglavnom statistički značajno razlikovale od rezultata dobivenih referentnom metodom. Prema tome može se zaključiti da je metoda određivanja "HR73 Moisture Analyser", prihvatljivija.

wheat flour; moisture content; analytical methods

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

45-x.

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03

Ugarčić-Hardi, Ž.

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

International Congress FLOUR-BREAD '03 ; 4th Croatian Congress of Cereal Technologists

poster

19.11.2003-22.11.2003

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija