Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Što donosi primjena Direktive 98/8/EC o biocidnim pripravcima u Hrvatskoj? (CROSBI ID 754856)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Turk, Rajka ; Radić, Božica ; Ljubetić, Višnja Što donosi primjena Direktive 98/8/EC o biocidnim pripravcima u Hrvatskoj? // Zbornik radova seminara DDD i ZUPP dali smo spremni za Europu? ; str. 257-264. 2004.

Podaci o odgovornosti

Turk, Rajka ; Radić, Božica ; Ljubetić, Višnja

hrvatski

Što donosi primjena Direktive 98/8/EC o biocidnim pripravcima u Hrvatskoj?

Osnovna namjera s kojom je Europski Parlament i Vijeće Europe 16. 2. 1998. donio Direktivu 98/8/EC, poznatu kao Direktiva o biocidnim pripravcima, bila je stvaranje jedinstvenog zakonskog okvira koji regulira sve aspekte stavljanja u promet biocidnih pripravaka, sa svrhom prvenstveno osiguravanjavisoke razine sigurnosti za zdravlje ljudi i okoliš, ali ujedno i omogućavanje pravilnog funkcioniranja zajedničkog europskog tržišta. Direktiva je opsežan dokument koji u 35 članakai za sada dovršenih 5 Priloga, uređuje proces registracije i stavljanja u promet biocidnih pripravaka, uzajamno priznavanje registracija unutar EU i uspostavlja pozitivnulistu aktivnih tvariza biocidne pripravke. Kako je u novi hrvatski Zakon o kemikalijama ugrađeno desetak odredbi koje se mogu tumačiti kao pokušaj usklađivanja s Direktivom o biocidnim pripravcima, osobito je važno da donositelji zakona i stručna javnosto tome imaju dovoljno informacija kako bi mogli kritički i odgovorno procijeniti najbolji način implementacije odredbi Direktive u Hrvatskoj. Pri tome treba težiti ne samo da se tekst Direktive mehanički ugradi u naše zakone nego omogućiti njegovu provedbu i predvidjeti sve povoljne i nepovoljne utjecaje na ekonomske i tržišne tokove u zemlji u ovom segmentu. Svrha ovog pregleda je prikaz nekih važnijih odredbi Direktive o biocidnim pripravcima i procesa revizije aktivnih tvari koji je započeo u EU, sa ciljem njihovog boljeg razumijevanja uključujući i učinke primjene u Hrvatskoj.

biocidni pripravci; Direktiva o biocidnim pripravcima; stavljanje u promet

nije evidentirano

engleski

What are the effect of implementation of the Directive 98/8/EC on biocidal products in Croatia?

nije evidentirano

biocidal products; biocidal products directive; placing on the market

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zbornik radova seminara DDD i ZUPP dali smo spremni za Europu? ; str. 257-264

2004.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti