Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 161224

Klimatske značajke na području Sv. Ivana Zeline


Vučetić, Višnjica
Klimatske značajke na području Sv. Ivana Zeline // Zbornik radova sa Znanstvenog skupa Sveti Ivan Zelina i zelinski kraj u prošlosti / Gulin, Ante (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za društvene znanosti, Odsjek za povijesne znanosti, Zavod za povijesne znanosti i Grad Sv. Ivan Zelina, 2003. str. 361-378 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Klimatske značajke na području Sv. Ivana Zeline
(Climatological Characteristics in the Region of Sv. Ivan Zelina)

Autori
Vučetić, Višnjica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova sa Znanstvenog skupa Sveti Ivan Zelina i zelinski kraj u prošlosti / Gulin, Ante - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za društvene znanosti, Odsjek za povijesne znanosti, Zavod za povijesne znanosti i Grad Sv. Ivan Zelina, 2003, 361-378

Skup
Sveti Ivan Zelina i zelinski kraj u prošlosti

Mjesto i datum
Sv. Ivan Zelina, Hrvatska, 15.12.2000

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Klimatske varijacije ; Sv. Ivan Zelina ; Zagreb-Grič
(Climatic variations ; Sv. Ivan Zelina ; Zagreb-Grič)

Sažetak
U radu su prikazane klimatske značajke na zelinskom području na osnovi meteoroloških motrenja u razdoblju 1961-1987. te pomoću analize linearnog trenda ukazano je na klimatske varijacije tijekom razdoblja 1961-1997. (bez 1988-1992). Zelinsko područje pripada umjereno toploj kišnoj klimi s najtoplijim mjesecom srpanj i najhladnijim siječanj. Najviša je izmjerena temperatura iznosila 36.0 C, a najniža 21.0 C. U prosjeku najkišovitiji mjesec je lipanj, a najmanje oborine padne u veljači. Snježni pokrivač može se na tlu pojaviti od studenog do travnja. Povećana količina naoblake zimi često puta je povezana s pojavom magle. Tuča i grmljavina su rijetke meteorološke pojave i najčešće se javljaju u proljeće i ljeti. Jak i olujan vjetar vrlo je rijedak, a vjetar najčešće puše iz N i SW smjerova. Usporedna analiza linearnog trenda 31-godišnjeg niza zelinskih podataka i 135- godišnjeg niza podataka s najbliže postaje s dugogodišnjim mjerenjima Zagreb-Grič (1862-1997) ukazuje na značajnije klimatske promjene na zelinskom području. To se pokazuje u porastu godišnjih minimalnih temperatura zraka i oblačnih dana odnosno smanjenju studenih, ledenih, vedrih i oborinskih dana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeofizikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0004003

Ustanove
Državni hidrometeorološki zavod

Autor s matičnim brojem:
Višnjica Vučetić, (111321)