Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Preliminarni podaci o pojavnosti AIDS-a kod trudnica u desetgodišnjem periodu na Klinici za ženske bolesti i porode "Petrova" (CROSBI ID 499271)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Brozović, N ; Marković-Latković, S ; Begovac, J ; Kuvačić, I ; Škrablin, S Preliminarni podaci o pojavnosti AIDS-a kod trudnica u desetgodišnjem periodu na Klinici za ženske bolesti i porode "Petrova" // 5. simpozij o spolno prenosivim bolestima s međunarodnim sudjelovanjem. Zagreb: Hrvatsko društvo za kemoterapiju HLZ-a, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", 2003. str. No 9-x

Podaci o odgovornosti

Brozović, N ; Marković-Latković, S ; Begovac, J ; Kuvačić, I ; Škrablin, S

hrvatski

Preliminarni podaci o pojavnosti AIDS-a kod trudnica u desetgodišnjem periodu na Klinici za ženske bolesti i porode "Petrova"

U razdoblju od 1992-2002. godine pratili smo devet HIV pozitivnih trudnoća kod kojih prikazujemo način otkrivanja, praćenja i liječenja bolesti, ishode trudnoća te stanje rođene djece neposredno nakon poroda i danas. Podaci su prikupljeni obradom povijesti bolesti Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević". Kod većine trudnica bolest je dijagnosticirana tek u trudnoći i to zbog suspektnih partnera. Pri porodu, kod četiri trudnice viremija je bila nedetektabilna dok kod jedne nije prelazila 3000 HIV-1 RNA kopija. Rođena djeca tih trudnica nisu zaražena i danas su dobro. Kod trudnice s uznapredovalim kliničkim stadijem bolesti ustanovljena je viremija u porodu preko 27000 kopija, porod je bio prijevremen s nenavršenih 28 tjedana, a porođeno je dijete pri inicijalnom testiranju bilo negativno, no naknadna testiranja pokazala su porast titra što upućuje na moguću intrapartalnu transmisiju. Jedna je trudnoća dovršena carskim rezom i dijete je umrlo kratko nakon poroda. Dvije su trudnoće završile pobačajima. Vaginalni porod čini se opravdanim izborom pri nemjerljivo niskom broju HIV-1 RNA kopija, s obzirom da kombinirana antiretroviralna terapija znatno smanjuje mogućnost vertikalne transmisije virusa. S obzirom na 57224 poroda u navedenom razdoblju, incidencija od 9 otkrivenih HIV pozitivnih trudnica za sada otklanja mogućnost rutinskog testiranja svih trudnica kako bi se ustanovio njihov HIV status u trudnoći.

Trudnoća; HIV

nije evidentirano

engleski

Preliminary report on AIDS incidence among pregnant women in a 10 year period at the Clinical Hospital for Obstetrics and Gynaecology "Petrova"

nije evidentirano

Pregnancy; HIV

nije evidentirano

Podaci o prilogu

No 9-x.

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

5. simpozij o spolno prenosivim bolestima s međunarodnim sudjelovanjem

Zagreb: Hrvatsko društvo za kemoterapiju HLZ-a, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"

Podaci o skupu

5. simpozij o spolno prenosivim bolestima s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

13.04.2003-16.04.2003

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti