Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

The erbB-2/HER-2 receptors family and its ligands in development and progression of breast tumors (CROSBI ID 754726)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Kapitanović, Sanja The erbB-2/HER-2 receptors family and its ligands in development and progression of breast tumors // XII. znanstveni sastanak "Bolesti dojke". 2002.

Podaci o odgovornosti

Kapitanović, Sanja

engleski

The erbB-2/HER-2 receptors family and its ligands in development and progression of breast tumors

Povišene vrijednosti tirozin-kinaznih receptora erbB obitelji ponekad udružene i s umnažanjem gena, čest su nalaz u zloćudnim tumorima čovjeka pa tako i u tumorima dojke. Kada se EGF, drugi faktori rasta EGF/TGF obitelji i neuregulin vežu na receptore iz erbB obitelji, pokreće se bogata mreža signalnih puteva u stanici koja rezultira brojnim odgovorima od diobe do smrti stanice, regulira se pokretljivost i adhezija stanice te rezistentnost stanice na apoptozu. Ova mreža je često poremećena u karcinomima i pokazalo se da je poznavanje ovih promjena već pronašlo kliničku primjenu: velik broj žena s karcinomom dojke danas se liječi specifičnim inhibitorom proteina erbB-2 (Herceptin-om). Slično tome monoklonska protutijela na EGF-R (erbB-1) također se nalaze u kliničkim ispitivanjima. Poznavanje ovog signalnog puta i njegovih promjena može nam pružiti bolji uvid u njegovu ulogu u nastanku i napredovanju zloćudnih tumora dojke kao i otvoriti nove puteve prijenosu bazične znanosti u kliničku medicinu.

erbB receptors; HER-2; breast tumors

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XII. znanstveni sastanak "Bolesti dojke"

2002.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti