Učinak različitih količina vitamina E u hrani na odlaganje i kakvoću tjelesne masti tovnih pilića (CROSBI ID 107236)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Mas, Nora ; Šerman, Vlasta ; Lukac, Zdenko ; Mikulec, Željko
hrvatski
Učinak različitih količina vitamina E u hrani na odlaganje i kakvoću tjelesne masti tovnih pilića
Učinak povećanih količina vitamina E u hrani na odlaganje i kakvoću trbušne masti istražen je tijekom 42 dana tova na 120 pilića linije Hybro. Kontrolna skupina pilića bila je hranjena komercijalnim starterom i finišerom sa standardnom količinom vitamina E po kg hrane (30 i.j./kg startera i 25 i.j./kg finišera), a tri pokusne skupine hranjene su starterom i finišerom iste hranidbene vrijednosti, uz povećanu količinu vitamina E (60, 90 i 120 i.j./kg startera i 50, 75 i 100 i.j./kg finišera). Rezultati mjerenja trbušne masti pilića na kraju istraživanja pokazali su da povećane količine vitamina E u hrani ne povećavaju značajno (P<0, 05) udio masti u ukupnoj tjelesnoj masi. Određivanje kakvoće trbušne masti (peroksidni broj i stupanj kiselosti) nije ukazalo na značajnost razlika između kontrolnih i pokusnih skupina pilića (P<0, 05).
Hranidba; tovni pilići; vitamin E; trbušna mast; peroksidni broj; stupanj kiselosti
nije evidentirano
engleski
Effect of different quantities of vitamin E in feed on the deposition and quality of tissue fat in meat-type chickens
nije evidentirano
Nutrition; fattening chicks; vitamin E; abdominal fat; peroxide number; degree of acidity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44 (4)
2002.
159-165-x
objavljeno
0023-4850