Utjecaj komina maslina na priraste, hematološke i biokemijske pokazatelje krvi janjadi u tovu (CROSBI ID 339009)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Kostelić, Antun
Rupić, Vlatko
hrvatski
Utjecaj komina maslina na priraste, hematološke i biokemijske pokazatelje krvi janjadi u tovu
Cilj istraživanja bio je utvrditi nutritivni utjecaj različitih količina osušenih komina iz koncentriranog dijela obroka na priraste, hematološke pokazatelje, odnosno broj eritrocita, leukocita i trombocita, veličinu hematokrita i količinu hemoglobina u krvi, kao i na biokemijske parametre u krvnom serumu odnosno na količinu ukupnih bjelančevina, triglicerida, glikoze, kolesterola, ureje i kreatinina. Na osnovu rezultata istraživanja došli smo zaključka je janjad hranjena smjesama s 0 i 15% komina maslina imala signifikantno veću tjelesnu masu na kraju pokusa u odnosu na skupinu janjadi hranjenu smjesom s 30% komina maslina. Hranidba janjadi s 15 i 30% komina maslina nije utjecala na eritropoezu kao ni na količinu hemoglobina, vrijednosti hematokrita, leukocitopoezu, tvorbu trombocita, količinu ukupnih bjelančevina u krvi i količinu glukoze u krvi.
Komina maslina; prirast janjadi; hematološki i biokemijski pokazatelji krvi
nije evidentirano
engleski
Influence of olive by-products on daily gains, hematological and biochemical blood indicators of fattening lambs
nije evidentirano
Olive by-products; lamb daily gain; hematological and biochemical blood indicators
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
28.05.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb