Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 156934

"Odljev mozgova" u Hrvatskoj 1995, 1997 i 2004: veličina fenomena i njegove odrednice


Šverko, Iva
"Odljev mozgova" u Hrvatskoj 1995, 1997 i 2004: veličina fenomena i njegove odrednice // XIV. Dani psihologije u Zadru / Ćubela Adorić, V ; Manenica, I ; Penezić, Z. (ur.).
Zadar: Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru, 2004. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
"Odljev mozgova" u Hrvatskoj 1995, 1997 i 2004: veličina fenomena i njegove odrednice
(Brain Drain in Croatia in 1995, 1997 and 2004: Extent of the Phenomenon and Its Motivational Antecedents)

Autori
Šverko, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XIV. Dani psihologije u Zadru / Ćubela Adorić, V ; Manenica, I ; Penezić, Z. - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru, 2004

Skup
XIV. Dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 26-29.05.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Odljev mozgova; Hrvatska
(Brain Drain; Croatia)

Sažetak
Cilj je svake zemlje obrazovati dovoljan broj stručnjaka koji će svojim znanjem i radom pripomoći ekonomskom i društvenom razvoju zemlje. Zato se izvrsnim studentima nude stipendije, nagrade i atraktivna radna mjesta kako bi ih se potaklo na uspješno studiranje i omogućio kreativan rad. U slabije razvijenim zemljama takvih mogućnosti nema, pa najbolji studenti odlaze iz zemlje tražeći bolje uvjete za život i rad. Takva migracija visoko obrazovanih stručnjaka iz niže razvijenih zemalja u visoko razvijene zemlje naziva se "odljev mozgova". U Hrvatskoj se često spominje odljev mozgova kao problem. Želimo li ga kontrolirati, moramo znati njegove razmjere i razloge koji do njega dovode. Međutim, u nas ne postoje pouzdani podaci o tome koliko je visokoobrazovanih stručnjaka otišlo iz Hrvatske (aktualni odljev mozgova), pa se provode istraživanja namjere za odlazak u inozemstvo (potencijalni odljev mozgova). Ta se istraživanja bave prvenstveno socio-demografskim aspektima odljeva mozgova, a samo rijetki radovi pokušavaju zahvatiti i psihološke aspekte. Cilj je ovog istraživanja opisati potencijalni odljev mozgova iz Hrvatske. Želimo ustanoviti koliko studenata namjerava nakon završenog studija napustiti Hrvatsku i provjeriti je li danas taj broj studenata veći ili manji u odnosu na ranije godine. Nadalje, želimo saznati koji su osnovni razlozi zbog kojih studenti namjeravaju otići u inozemstvo te utvrditi mijenjaju li se oni u odnosu na ranije godine. Također, želimo detaljnije istražiti socijalne i psihološke odrednice namjere za odlazak u inozemstvo i utvrditi je li njihova relativna važnost za objašnjenje namjere odlaska u inozemstvo jednaka danas kao i ranijih godina. Da bismo odgovorili na postavljene probleme, vlastitim upitnikom profesionalnih planova ispitali smo namjere studenata za eventualni odlazak u inozemstvo te obuhvatili raznovrsne moguće razloge odlaska – socijalne i psihološke. Upitnik smo primijenili 1995., 1997. i 2004. godine na uzorcima studenata završnih godina različitih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Analiza podataka omogućila nam je opis potencijalnog odljeva mozgova u Hrvatskoj te uvid u relevantne odrednice namjere odlaska u inozemstvo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0194101

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Iva Šverko, (241145)