Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Novčana ekonomija: novac i bankarstvo (CROSBI ID 741950)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Božina, Lovre Novčana ekonomija: novac i bankarstvo. Pula: Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, 2003. 418..

Podaci o odgovornosti

Božina, Lovre

hrvatski

Novčana ekonomija: novac i bankarstvo

Cilj je ovog znanstveno-istraživačkog i publicističkog pothvata bio utvrditi i stvoriti znanstveni sustav saznanja potrebitih za uspostavu i razvijanje novog i potvrđivanje starog odnosa prema novcu i novčanoj ekonomiji kao i ukazati svrhovito na iznimnu važnost novčane ekonomije, odnosno potvrditi ulogu i značaj monetarne politike u suvremenim uvjetima življenja i rada, odnosno u uvjetima globalizacije, tranzicije te održivog razvoja. U središtu autorova istraživanja i izlaganja jest novac sa svim njegovim "manama i prednostima" u njegovom prirodnom i društvenom okruženju, pa je autor materiju i rezultate svog istraživanja koncipirao kroz sedam poglavlja po slijedećim naslovima: 1. Novac - odakle dolazi i čemu služi ; 2. Pojavni oblici i funkcije novca ; 3. Novčani sustav, valuta, važenje ; 4. Vrijednost novca ; 5. Kredit i novac ; 6. Financijske institucije ; 7. Novčana politika. Svaki dio knjige sastoji se od nekoliko podpoglavlja u kojima se obrađuju segmenti i komponente vezane uz novac i novčanu politiku. Autor je na njemu svojstven, zanimljiv način napisao ažurnu, logičnu, konciznu, sistematski dobro koncipiranu knjigu čiji su dijelovi dobro povezani, metode istraživanja dobro odabrane, stavovi valjano obrazloženi, a rezultati istraživanja potkrijepljeni su kroz primjere s imaginarnim likovima studentice Marte, ekonomista Gabrijela i ostalih, što je učinilo njezin sadržaj zanimljivijim, a materiju plastičnijom. Knjiga je standardni udžbenik za predmet "Monetarna ekonomija", pa će biti popularno štivo namijenjeno i preporučeno ponajprije studentima, te svim profesorima, istraživačima kao i poduzetnicima i gospodarstvenicima koji djeluju unutar područja financijske teorije i prakse, ali i šire.

novac; bankarstvo; kredit; kamata

nije evidentirano

engleski

Monetary economy: money and banking

nije evidentirano

money; banking; credit; interest rate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Pula: Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

418

2003.

nije evidentirano

objavljeno

953-96143-6-8

Povezanost rada

Ekonomija