Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uloga bakterija mliječne kiseline u funkcionalnim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda (CROSBI ID 498421)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Šušković, Jagoda Uloga bakterija mliječne kiseline u funkcionalnim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda // Svijet hrane. Zagreb: Robinson, 2004

Podaci o odgovornosti

Šušković, Jagoda

hrvatski

Uloga bakterija mliječne kiseline u funkcionalnim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda

Mljekarska industrija je najveći korisnik bakterija mliječne kiseline, kao starter kultura i probiotičkih kultura, u proizvodnji različitih fermentiranih mliječnih proizvoda. Fermentirani mliječni proizvodi predstavljaju 20 % ukupne svjetske proizvodnje fermentirane hrane. U dobivanju fermentiranih mliječnih proizvoda sudjeluju bakterije mliječne kiseline koje svojom metabolizamskom aktivnošću doprinose povećanju nutritivne i terapijske vrijednosti proizvoda. To se očituje u povećanoj koncentraciji nekih vitamina i enzima, egzopolisaharida i bioaktivnih peptida te mliječne kiseline kao glavnog proizvoda metabolizma ovih bakterija. Terapijski učinak bakterija mliječne kiseline, odnosno zdravstvena korist fermentiranih mliječnih proizvoda, može biti izražena u slučajevima nepodnošljivosti laktoze, infekcije probavnog sustava, viralne dijareje, dijareje uzrokovane antibiotičkom terapijom, u prevenciji i terapiji putničke dijareje te gastritisa uzrokovanog bakterijom Helicobacter pylori. Najnovija istraživanja ukazuju na značajnu ulogu fermentiranih mliječnih proizvoda u smanjenju koncentracije kolesterola, krvnog tlaka, smanjenju rizika nastajanja raka debelog crijeva te drugih upalnih bolesti crijeva što je rezultat imunostimulacijskog učinka bakterija mliječne kiseline prisutnih u fermentiranim mliječnim proizvodima.

starter kulture; probiotici; bakterije mliječne kiseline; fermentirani mliječni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Role of lactic acid bacteria in functional effects of fermented dairy products

nije evidentirano

sarter cultures; probiotics; lactic acid bacteria; fermented dairy products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2004.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Svijet hrane

Zagreb: Robinson

Podaci o skupu

Stručni skup prehrambene industrije, znanstvenika i turističkih djelatnika Republike Hrvatske "Svijet hrane"

pozvano predavanje

25.05.2004-28.05.2004

Istarske Toplice, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija