Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 155782

Hranidba i crijevna imunost odbijene prasadi


Valpotić, Hrvoje; Šerman, Vlasta; Valpotić, Ivica; Mas, Nora; Mašek, Tomislav
Hranidba i crijevna imunost odbijene prasadi // XI. međunarodno savjetovanje Krmiva 2004 : Zbornik radova
Zagreb, 2004. str. 68-82 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Hranidba i crijevna imunost odbijene prasadi
(Nutririon and intestinal immunity in weaned pigs)

Autori
Valpotić, Hrvoje ; Šerman, Vlasta ; Valpotić, Ivica ; Mas, Nora ; Mašek, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
XI. međunarodno savjetovanje Krmiva 2004 : Zbornik radova / - Zagreb, 2004, 68-82

Skup
Međunarodno savjetovanje Krmiva 2004 (11 ; 2004)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.-04.06.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Crijevna imunost; dodaci hrani; odbijena prasad.
(Intestinal immunity; feed additives; weaned pigs)

Sažetak
Alternativa prekomjernoj uporabi antibiotika u kontroli uzročnika crijevnih bolesti bakterijske etiologije u odbijene prasadi jest imunosna i neimunosna nutritivna modulacija. Dok za prvom postoji praktična potreba i teorijska osnova, za potonju se zna da se temelji na interakcijama hranidbe (napose pojedinih nutrienata i aditiva) i komenzalnih mikrobiota s crijevnom imunosti, i posljedičnom pojačavanju lokalne otpornosti na razini probavnog imunosnog sustava (PIS). PIS svinje, kao dio svekolikog imunosnog sustava mukoznih površina, trajno je u dodiru s brojnim patogenim mikroorganizmima iz okoliša, ali i iz hrane. Paradoksalna je pojava da su crijevni imunosni odgovori na luminalne antigene mikrobnog porijekla rijetko zaštitni već, kao na antigene pojedinih nutrienata iz hrane, pretežito tolerogeni. Ta činjenica predstavlja glavnu prepreku za uspostavljanje specifične imunosti na razini sluznice crijeva protiv niza enteričkih patogena, uključujući enterotoksigene/verotoksigene sojeve bakterije Escherichia coli (ETEC/VTEC) uzročnike kolidijareje (KD) i kolienterotoksemije (KE) odbijene prasadi. S obzirom da prasad tek između 5. i 7. tjedna života stječe adultnu imunokompetentnost, a prvi su tjedni nakon odbića praćeni nizom fizioloških (nestanak laktealne imunosti), nutritivnih (promjena konzistencije i konstituenata hrane) i okolišnih stresora (promjena smještaja, socijalne hijerarhije i mikroklime), to je razdoblje karakterizirano izrazitom primljivosti za enteričke infekcije, poput KD i KE. Za sada nema djelotvornih vakcina protiv tih bolesti. Međutim, tuđa i naša iskustva upućuju na uporabu E. coli sojeva, sa F4 i F18 adhezivnim antigenima, koji se molekularno-genetičkim manipulacijama mogu atenuirati tako da ne proizvode enterotoksine, pa su pogodni za pripravljanje živih oralnih ne-ETEC/VTEC vakcina protiv KD i/ili KE odbijene prasadi. U ovom su preglednom članku iznesene nove spoznaje o crijevnoj imunosti svinje i djelotvornosti pokusnih ne-ETEC vakcina i mukoznih adjuvansa, a prikazana su i suvremena saznanja o ulozi komenzala, po domaćina povoljnih mikrobiota, (koji spriječavaju patogene mikroorganizme da se vežu za specifične enterocitne receptore, te kompetiraju s njima za nutriente), koji djeluju i izravno u zaštiti domaćina kao probiotici (time što suprimiraju tvorbu toksičnih metabolita ili pak vrše detoksifikaciju, te stimuliraju probavu i imunosni sustav), te aditiva hrani (koji mogu modificirati i zaustaviti umnožavanja enteričkih patogena), u zaštiti sluznice tankoga crijeva odbijene prasadi od naseljavanja ETEC sojevima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0053061
0053305

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb