In vivo istraživanja probiotičkog mehanizma djelovanja bakterije Lactobacillus acidophilus M92 (CROSBI ID 338934)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Milić, Marijana
Šušković, Jagoda
hrvatski
In vivo istraživanja probiotičkog mehanizma djelovanja bakterije Lactobacillus acidophilus M92
U ovom radu su ispitana probiotička svojstva, kao što su sposobnost preživljavanja, adhezije na epitelne crijevne stanice i kolonizacije probavnog sustava domaćina, potencijalnog probiotičkog bakterijskog soja Lactobacillus acidophilus M92. Rezultati in vivo pokusa su pokazali da ispitivani soj zadovoljava sve kriterije za izbor sojeva za probiotičku uporabu. SDS-PAGE analizom površinskih proteina bakterija mliječne kiseline (Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3) utvrđeno je da S-sloj (veličine 45 kDa) posjeduje samo Lactobacillus acidophilus M92. Nakon uklanjanja S-sloja uporabom 5M LiCl i rekultivacije tretiranih stanica u MRS-podlozi pri temperaturi 37oC i 45oC, uočeno je obnavljanje S-sloja što ukazuje na otpornost S-sloja na povišenu temperaturu.
S-sloj; Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus plantarum; Enterococcus faecium; probiotička svojstva; adhezija
nije evidentirano
engleski
In vivo studies of probiotic mode of action of bacterium Lactobacillus acidophilus M92
nije evidentirano
S-layer; Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus plantarum; Enterococcus faecium; probiotic properties; adhesion
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
12.07.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb