Čimbenici proizvodnosti i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka (CROSBI ID 106987)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Mioč, Boro ; Pavić, Vesna ; Havranek, Davor ; Vnučec, Ivan
hrvatski
Čimbenici proizvodnosti i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka
S obzirom na sve veći interes uzgajivača ovaca u Hrvatskoj za proizvodnju mlijeka, cilj ovoga rada je prikazati najvažnije čimbenike koji utječu na visinu i kakvoću mlijeka kao sirovine za proizvodnju sira. Proizvodnja ovčjeg mlijeka vrlo je kompleksna i zahtjevna, uvjetovana brojnim čimbenicima. Genetski potencijal, odnosno pasmina, prvi je i najvažniji čimbenik količine i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka. Za razliku od mliječnih pasmina ovaca koje u laktaciji prosječno proizvedu od 400 do 600 L mlijeka, mliječnost mesnih pasmina znatno je manja (60 do 150 L. Pored genotipa, dnevna i ukupna količina proizvedenog mlijeka u laktaciji, kemijski sastav mlijeka i fizikalne osobine, zatim higijenska kakvoća i broj somatskih stanica u mlijeku pod utjecajem su brojnih čimbenika.
Ovčje mlijeko; pasmina; laktacija; količina; kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Factors of productivity and chemical composition of sheep milk
nije evidentirano
Sheep milk; breed; lactation; quantity; chemical composition
nije evidentirano