Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Čimbenici proizvodnosti i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka (CROSBI ID 106987)

Prilog u časopisu | stručni rad

Mioč, Boro ; Pavić, Vesna ; Havranek, Davor ; Vnučec, Ivan Čimbenici proizvodnosti i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka // Stočarstvo, 58 (2004), 2; 103-115-x

Podaci o odgovornosti

Mioč, Boro ; Pavić, Vesna ; Havranek, Davor ; Vnučec, Ivan

hrvatski

Čimbenici proizvodnosti i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka

S obzirom na sve veći interes uzgajivača ovaca u Hrvatskoj za proizvodnju mlijeka, cilj ovoga rada je prikazati najvažnije čimbenike koji utječu na visinu i kakvoću mlijeka kao sirovine za proizvodnju sira. Proizvodnja ovčjeg mlijeka vrlo je kompleksna i zahtjevna, uvjetovana brojnim čimbenicima. Genetski potencijal, odnosno pasmina, prvi je i najvažniji čimbenik količine i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka. Za razliku od mliječnih pasmina ovaca koje u laktaciji prosječno proizvedu od 400 do 600 L mlijeka, mliječnost mesnih pasmina znatno je manja (60 do 150 L. Pored genotipa, dnevna i ukupna količina proizvedenog mlijeka u laktaciji, kemijski sastav mlijeka i fizikalne osobine, zatim higijenska kakvoća i broj somatskih stanica u mlijeku pod utjecajem su brojnih čimbenika.

Ovčje mlijeko; pasmina; laktacija; količina; kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

Factors of productivity and chemical composition of sheep milk

nije evidentirano

Sheep milk; breed; lactation; quantity; chemical composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58 (2)

2004.

103-115-x

objavljeno

0351-0832

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)