Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Current state on psoriasis (CROSBI ID 741931)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Lipozenčić, Jasna ; Pašić, Aida Current state on psoriasis / Lipozenčić, Jasna ; Pašić, Aida (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2004. 148..

Podaci o odgovornosti

Lipozenčić, Jasna ; Pašić, Aida

Lipozenčić, Jasna ; Pašić, Aida

engleski

Current state on psoriasis

Tečaj trajne edukacije - Suvremene spoznaje o psorijazi - organizirali su Katedra za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Klinika za kožne i spolne bolesti KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Svrha je tečaja upoznavanje s novim spoznajama o psorijazi u svim aspektima. Tečaj detaljno razrađuje psorijazu kao T stanicama posredovanu imunološku bolest s tim da se prikazuje epidemiologija i nove spoznaje o nasljednosti i imunopatogenezi psorijaze. Također se prikazuju nove spoznaje o molekularno-genetskim istraživanjima psorijaze s osvrtom na HLA sustav. Govori se o novim, djelotvornijim lijekovima za psorijazu. Ti novi "biološki lijekovi" su imunoreaktivne tvari koje djeluju na staničnoj razini (na T limfocite i njihove citokine), bilo da reduciraju broj patogenih T limfocita, ili inhibiraju njihovu aktivaciju i migraciju. Biološki lijekovi mogu modificirati imunski odgovor ili blokirati aktivnost upalnih citokina. Znanstvene spoznaje postoje o novim lijekovima za psorijazu, kao što su lijekovi koji djeluju antiangiogeno, te na receptore jezgrinih hormona. Metodama imunohistokemije u psorijatičkoj koži prikazuje se antiproliferacijski učinak nekih antipsorijatičkih lijekova, primjerice naftalana. Također se obrađuje psihosomatski aspekt psorijaze, pa su voditeljice osmislile temu koja upozorava na psihomatske čimbenike važne za nastanak, tijek i liječenje psorijaze, a sve s ciljem poboljšanja skrbi za bolesnike sa psorijazom. Osobita pozornost posvećuje se kliničkim obilježjima i liječenju psorijaze dječje dobi. Tečaj je namijenjen specijalistima i specijalizantima dermatovenerologije, fizikalne medicine, liječnicima obiteljske medicine. Sudionici su pozvani da aktivno sudjeluju u raspravi. Na kraju tečaja utvrđuju se temeljne smjernice o suvremenom liječenju psorijaze danas. Proveden je i pismeni dio ispita o usvojenom znanju na tečaju. Tečaj je bodovan europskim sustavom bodova – ECTS (2.1), a po Hrvatskoj liječničkoj komori bodovan je s 10 bodova za predavače i 8 za slušače.

Psoriasis today; genetic; epidemiology; histology; trigger factors; local and systemic therapy

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Medicinska naklada

148

2004.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti