Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidacijska svojstva aromatičnih biljaka - mravinca (Origanum vulgare L.), timijana (Thymus vulgaris L.) i majčine dušice (Thymus serpyllum L.) (CROSBI ID 338883)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Kulišić, Tea Antioksidacijska svojstva aromatičnih biljaka - mravinca (Origanum vulgare L.), timijana (Thymus vulgaris L.) i majčine dušice (Thymus serpyllum L.) / Miloš, Mladen (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Kulišić, Tea

Miloš, Mladen

hrvatski

Antioksidacijska svojstva aromatičnih biljaka - mravinca (Origanum vulgare L.), timijana (Thymus vulgaris L.) i majčine dušice (Thymus serpyllum L.)

Tvari, koje djeluju na način, da štite stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala nazivaju se antioksidansima. Smatra se, da su mnoge bolesti upravo posljedica neodgovarajućeg unosa antioksidacijskih nutrijenata iz hrane. U tom je smislu izuzetno povećan interes prehrambene industrije za spojevima koji posjeduju antioksidacijsko djelovanje, i to najviše onima iz prirodnih izvora jer su poznata saznanja o štetnosti sintetskih antioksidanasa (BHT, BHA). Eterična ulja i vodene infuzije aromatskog i začinskog bilja, poput mravinca (Origanum vulgare L.), timijana (Thymus vulgaris L.) i majčine dušice (Thymus serpyllum L.), bogati su izvor spojeva s antioksidacijskim svojstvima. Antioksidacijsko djelovanje eteričnih ulja iz mravinca, timijana i majčine dušice, čiji je kemijski sastav ispitan uz pomoć plinske kromatografije vezane na spektrometeriju masa, određen je uz pomoć DPPH metode, metode izbjeljivanja b-karotena, metode s tiobarbiturnom kiselonom (TBA metoda) i Rancimat metode. U cilju određivanja spojeva, ili grupe spojeva, koji su nosioci antioksidacijskog djelovanja eteričnih ulja mravinca, timijana i majčine dušice, provedeno je frakcioniranje ulja na frakcije sa spojevima koje sadrže kisik (CHO frakcija) i na frakcije spojeva bez kisika (CH frakcija). Eterična ulja mravinca, timijana i majčine dušice pokazuju dobra antioksidacijska svojstva, zbog prisustva fenolnih spojeva -timola i karvakrola. Vodene infuzije mravinca, timijana i majčine dušice sadrže polifenolne spojeve, flavonoide i fenolne kiseline, pa u skladu s tim pokazuju dobra antioksidacijska svojstva prema DPPH metodi, metodi izbjeljivanja b-karotena i Rancimat metodi.

antioksidans; eterična ulja; majčina dušica; mravinac; timijan; vodene infuzije

nije evidentirano

engleski

Antioxidative properties of aromatic plants - origano (Origanum vulgare L.), thyme (Thymus vulgaris L.) and wild thyme (Thymus serpyllum L.)

nije evidentirano

antioxidant; aqueous infusions; essential oils; garden thyme; oregano; wild thyme

nije evidentirano

Podaci o izdanju

135

17.06.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija