Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj genotipa i tjelesne mase na tovna svojstva svinja (CROSBI ID 497573)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Uremović, Marija ; Uremović, Zvonimir ; Konjačić, Miljenko Utjecaj genotipa i tjelesne mase na tovna svojstva svinja // XXXIX. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem, Opatija, 17. - 20. veljače 2004. : priopćenja = XXXIX Croatian Symposium on Agriculture with International Participation, Opatija, February 17 - 20, 2004. : proceedings / Tito, Žimbrek (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 671-672-x

Podaci o odgovornosti

Uremović, Marija ; Uremović, Zvonimir ; Konjačić, Miljenko

hrvatski

Utjecaj genotipa i tjelesne mase na tovna svojstva svinja

Cilj rada bio je ustanoviti utjecaj genotipa i tjelesne mase svinja na tovna i klaonička svojstva svinja. U istraživanje su uključena tri genotipa svinja: F1 generacija švedski landras x veliki jorkšir, F1 (švedski landras x veliki jorkšir) x njemački landras i F1 (Švedski landras x veliki jorkšir) x pietren. Navedeni genotipovi praćeni su u tovu do 100 i 130 kg. Produženje tova od 100 na 130 kg smanjilo je dnevne priraste za: 72, 75 i 70 g (P<0, 01), povećalo konverziju hrane za 0, 32, 0, 41 i 0, 37 kg i smanjilo % mesa u polovicama za: 1, 80, 2, 20 i 2, 83% (P<0, 01). Na postotak mesa u polovicama imao je utjecaj i genotip svinja. Najveći % mesa imao je genotip F1 (švedski landras x veliki jorkšir) x pietren. Kakvoća mesa procijenjena je na temelju % intramuskularne masti u mesu, gubljenja vode u mesu i boje mesa. Najlošiju kakvoću mesa imao je genotip sa pietrenom. Produženje tova sa 100 na 130 kg povoljno je utjecalo na kakvoću tkiva kod sva tri genotipa. Na temelju dobivenih rezultata proizlazi da genotip svinja dobiven križanjem s pietrenom unatoč najvećoj mesnatosti polovica, nije pogodan za preradu u trajne proizvode, radi slabije kakvoće mesa.

svinja; genotip; prirast; konverzija hrane; % mesa; kakvoća mesa

nije evidentirano

engleski

Influence of the genotype and body mass on pig fattening traits

nije evidentirano

pig; genotype; daily gain; conversion rate; % meat; quality of meat

nije evidentirano

Podaci o prilogu

671-672-x.

2004.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XXXIX. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem, Opatija, 17. - 20. veljače 2004. : priopćenja = XXXIX Croatian Symposium on Agriculture with International Participation, Opatija, February 17 - 20, 2004. : proceedings

Tito, Žimbrek

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

XXXIX. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem = XXXIX Croatian Symposium on Agriculture with International Participation

predavanje

17.02.2004-20.02.2004

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)