Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 152726

Obrada otpadne vode trifenilmetanskog bojila Fentonovim i Fentonu sličnim procesima


Kušić, Hrvoje; Koprivanac, Natalija; Zanne, Lana; Meixner, Jarolim
Obrada otpadne vode trifenilmetanskog bojila Fentonovim i Fentonu sličnim procesima // V. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka / Matijašić, Gordana (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2004. str. 56-56 (poster, sažetak, znanstveni)


Naslov
Obrada otpadne vode trifenilmetanskog bojila Fentonovim i Fentonu sličnim procesima
(Triphenylmethane dye watsewater treatment by Fenton and Fenton "like" processes)

Autori
Kušić, Hrvoje ; Koprivanac, Natalija ; Zanne, Lana ; Meixner, Jarolim

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
V. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka / Matijašić, Gordana - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2004, 56-56

Skup
V. susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19-20.02.2004.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Trifenilmetansko bojilo; otpadne vode; Fenton proces; zeoliti
(Triphenylmethane dye; wastewater; Fenton process; zeolites)

Sažetak
Trifenilmetanska bojila imaju široku upotrebu u tekstilnoj industriji za bojenje sintetskih i prirodnih vlakana kao što su najlon, najlon modificiran poliakrilonitrilom, vuna, svila i pamuk. Koriste se također kao indikatori u medicini. Primjenjuju se kao bojila u industriji papira, kože, plastičnih masa, masti, ulja, voskova, te u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. S obzirom na tako široku primjenu trifenilmetanskih bojila, postoji i veliki problem onečišćavanja okoliša prilikom ispusta otpadnih voda gore navedenih industrija. Općenito, većina bojila nisu biorazgradljiva, a sadašnje metode koje se koriste komercijalno za obradu takovih otpadnih voda, kao što su adsorpcija, koagulacija, flokulacija, sedimentacija nisu tako učinkovite zbog toga jer proizvode sekundarni otpad. Danas su istraživanja usmjerena na pronalaženje novih metoda za obradu obojenih otpadnih voda, pa tako i voda onečišćenih trifenilmetanskim bojilima. Tako je već dobro poznata metoda obrade obojenih otpadnih voda putem hidroksil radikala, vrlo reaktivnih specija, koji nastaju različitim naprednim oksidacijskim procesima. Jedan od takvih procesa je i Fenton proces, koji se primjenjuje za razgradnju raznih vrsta organskih spojeva, pa tako i bojila u otpadnim vodama. Taj proces obuhvaća reakciju između željezo (II) soli i vodikovog peroksida, pri čemu nastaju hidrosil radikali. Istraživanja se proširuju i na tzv. Fenton "like" procese (dodatak Fe(III) ili Fe(0) umjesto Fe(II)). Dodatkom željeznog praha, Fe(0), izbjegava se dodatak bilo kojih aniona, što ujedno znači manje opterećenje ispitivane otpadne vode. U ovom istraživanju pratilo se obezbojavanje i razgradnja trifenilmetanskog bojila, Basic Violet 14, jednog od najstarijeg komercijalnog, poznatog i pod imenom fuxsin, Fentonovim i Fentonu sličnim procesima, a također je i praćena kinetika razgradnje. Istraživan je i utjecaj zeolita HY i NH4ZSM5 na navedene procese obrade modelne otopine Basic Violet 14. Obezbojavanje je mjereno spektrofotometijski, a razgradnja je praćena mjerenjem vrijednosti ukupnog organski vezanog ugljika (TOC).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0125018

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb