Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 152657

Usporedba zadovoljstva životom i nekih relevantnih značajki kod djelatnika u profitnim i obrazovnim organizacijama


Penezić, Zvjezdan; Mihelj, Stella; Jurjević, Alina
Usporedba zadovoljstva životom i nekih relevantnih značajki kod djelatnika u profitnim i obrazovnim organizacijama // Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. dani psihologije u Zadru, 26.-29. svibanj 2004. : [sažetci radova] = 14th Psychology Days in Zadar, 26-29 May 2004 : [paper abstracts] / Ćubela Adorić, Vera ; Manenica, Ilija ; Penezić, Zvjezdan (ur.).
Zadar: Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru, 2004. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Usporedba zadovoljstva životom i nekih relevantnih značajki kod djelatnika u profitnim i obrazovnim organizacijama
(Comparison of life satisfaction and some relevant characteristics among okers in profit and non-profit organizations)

Autori
Penezić, Zvjezdan ; Mihelj, Stella ; Jurjević, Alina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. dani psihologije u Zadru, 26.-29. svibanj 2004. : [sažetci radova] = 14th Psychology Days in Zadar, 26-29 May 2004 : [paper abstracts] / Ćubela Adorić, Vera ; Manenica, Ilija ; Penezić, Zvjezdan - Zadar : Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru, 2004

Skup
Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. dani psihologije u Zadru = 14th Psychology Days in Zadar

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 26-29.05.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Zadovoljstvo životom; samopoštovanje; samoefikasnost;
(Life satisfaction; self-esteem; self-efficacy)

Sažetak
Uslijed širokog zanimanja za područja koja konstituiraju zadovoljstvo životom autori su pokušavali povezati zadovoljstvo životom s brojnim različitim značajkama fizičkog i psihološkog funkcioniranja pojedinaca. Pri tome se pokazalo da je materijalno stanje/primanja povezano sa zadovoljstvom životom na način da osobe s manjim financijskim primanjima imaju niže zadovoljstvo životom. Takve osobe pokazuju manje pozitivnih stavova prema životu te iznose više problema nego oni koji nemaju financijskih teškoća. Ovi rezultati mogu pripomoći objašnjavanju razloga veće subjektivne dobrobiti menadžera. Naime, te profesije su gotovo uvijek bolje plaćene, te nemaju financijskih problema. Međutim, postavio se problem kako je moguće da su te veze prilično slabe kada treba povezati zadovoljstvo s visinom prihoda. Moguće je objašnjenje da tu ne treba tražiti relacije između iznosa apsolutnih prihoda već da veću ulogu imaju relativni prihodi, odnosno zadovoljstvo prihodima koje imaju određeni pojedinci. U pokušaju odgovora na pitanje razlikuju li se u zadovoljstvu životom pojedinci koji rade u neprofitnim organizacijama u usporedbi s pojedincima koji rade u profitnim tvrtkama proveden je i dio istraživanja kojim su obuhvaćeni nastavnici na Sveučilištu u Zadru i u Zadarskoj privatnoj gimnaziji, te djelatnici nekih profitnih tvrtki u Zadru i Zagrebu. Pri tome su prikupljeni podaci o zadovoljstvu životom, procjenama samoefikasnosti, samopoštovanja, optimizma i pesimizma, kao i podaci o zadovoljstvu pojedinim aspektima života (prihodima, zdravljem, roditeljskom ulogom, profesionalnim statusom). Na osnovi dobivenih rezultata moguće je govoriti da između osoba koje rade u profitnim i neprofitnim organizacijama razlike postoje u procjenama samoefikasnosti i samopoštovanja koji su veći kod djelatnika profitnih tvrtki. lspitanici koji su zadovoljni svojim prihodima imaju veće zadovoljstvo životom, te zadovoljstvo profesionalnim statusom u odnosu na pojedince koji nisu zadovoljni prihodima. Pokazalo se da postoji značajna korelacija između zadovoljstva životom i zadovoljstva prihodima koje ostvaruju pojedinci.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0070002

Ustanove
Sveučilište u Zadru

Autor s matičnim brojem:
Zvjezdan Penezić, (230630)