Promjene sadržaja vode tijekom prirodnog sušenja bukovine (CROSBI ID 106478)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Pervan, Stjepan ; Bublić, Andrej ; Ostroški, Stjepan ; Merlić, Zvonimir
hrvatski
Promjene sadržaja vode tijekom prirodnog sušenja bukovine
U radu su prikazani rezultati praćenja ravnotežnog sadržaja vode tijekom procesa prirodnog sušenja bukovine. Cilj je istraživanja bio utvrditi sadržaj vode do kojega se prirodnim procesom mogu osušiti bukove piljenice različitih debljina na području sjeverozapadne Hrvatske, te usporedba dobivenih rezultata sa srednjim vrijednostima ravnotežnog sadržaja vode za to područje danim u dosadašnjim istraživanjima. Praćenjem ravnotežnog sadržaja vode ispitivanih bukovih piljenica, nakon 132 dana prirodnog sušenja utvrđena je srednja vrijednost sadržaja vode od 11, 63 %. S obzirom na debljinu ispitivanih uzoraka, valja istaknuti da je u piljenica debljine 38 i 32 mm očekivano zabilježen viši ravnotežni sadržaj vode nego u piljenica debljine 27 mm. Konačni sadržaj vode postignut prirodnim sušenjem bukovih piljenica iznosio je u prosjeku 11, 04 % za debljinu 27 mm, 11, 39 % za debljinu 32 mm, te 12, 45 % za debljinu 38 mm. Dobiveni se podaci o konačnom sadržaju vode međusobno ne razlikuju bitno u tehnološkom smislu. U ovome su istraživanju postignuti manji ravnotežni sadržaji vode od onih danih u dosada provedenim istraživanjima (Krpan, 1965 ; Dimitrov, 1992 ; Pervan, 1994). Promjena sadržaja vode tijekom istraživanja, uzimajući u obzir sve ispitivane piljenice, odvijala se prema jednadžbi: Y =37, 009 · X -0, 2302 uz R2=0, 9784. (Y - sadržaj vode, a X trajanje sušenja izraženo danima). Na temelju rezultata zaključeno je da stovarište na kojemu je provedeno istraživanje ima povoljne klimatske uvjete za prirodno sušenje drva listača.
Prirodno sušenje; bukovina; konačni sadržaj vode; trajanje sušenja
nije evidentirano
engleski
Changes of moisture content during air-seasoning of beechwood
nije evidentirano
Air-seasoning; beechwood; final moisture content; drying time
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54 (4)
2003.
217-224-x
objavljeno
0012-6772