Moderan pristup gnojidbi vinograda (CROSBI ID 106378)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Gluhić, David
hrvatski
Moderan pristup gnojidbi vinograda
Moderan uzgoj vinove loze, vinskih ali i stolnih sorata, zahtjeva moderan tehnološki pristup gnojidbi. Gnojidbom vinograda u intenzivnoj vinogradarskoj proizvodnji, omogućuje se postizanje redovitih i visokih prinosa, osigurava dobra kvaliteta grožđa, povećava otpornost loze prema niskim temperaturama, bolestima i štetnicima te popravljaju fizikalna, kemijska i biološka svojstva tla. Gnojidba vinograda vrlo je složen tehnološki zahvat, zbog specifičnih svojstava vinove loze, a glavne karakteristike su slijedeće: 1. Vinova loza je višegodišnja kultura koja razvija trajne organe – stablo, krakove, rozgvu, koja sadrže znatnu količinu hranjivih elemenata. Ti se elementi koriste za razvoj i zbog toga loza postepeno reagira na gnojidbu 2. Glavna masa korijenova sustava loze smještena je na dubini 25-60 cm, a ukoliko su uvjeti tlu povoljni i znatno dublje. Zbog takvog razvoja korijena loza zauzima veliki volumen tla i u toj velikoj masi tla teško je pravilno i jednolično rasporediti hranjiva na najpovoljniju dubinu i osigurati da ona dođu u kontakt sa svim aktivnim korijenjem 3. Čokoti vinove loze počinju prinositi tek 2-3 godine nakon sadnje, a punu rodnost postižu kasnije, u 5-7 godini uzgoja Zbog navedenih čimbenika za gnojidbu vinograda ne postoji takav recept koji bi vrijedio za sve uvjete proizvodnje, već se i način gnojidbe i količina gnojiva neprestano mijenjaju i usklađuju s ostalim uvjetima proizvodnje.
gnojidba; vinograd; vinova loza; makroelementi; mikroelementi; fertigacija
nije evidentirano
engleski
Modern approach of vineyard fertilization
nije evidentirano
fertilization; vineyard; vine; macroelements; microelements; fertigation
nije evidentirano