Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 151872

Pokazatelji kvalitete svinjskih trupova i mesa


Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Kušec, Goran; Hanžek, Danica; Gutzmirtl, Draženka
Pokazatelji kvalitete svinjskih trupova i mesa // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 46 (2004), 5; 227-236 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni članak, znanstveni)


Naslov
Pokazatelji kvalitete svinjskih trupova i mesa
(Indicators of carcass and meat quality of pigs)

Autori
Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Kušec, Goran ; Hanžek, Danica ; Gutzmirtl, Draženka

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 46 (2004), 5; 227-236

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni članak, znanstveni

Ključne riječi
Svinja; genotip; kvaliteta polovica; kvaliteta mišićnog tkiva
(Pig; genotype; carcass quality; meat quality)

Sažetak
U radu se istražuju mesnatost svinjskih trupova i kvalitativna svojstva dugog leđnog mišića (MLD). Na svinjskim trupovima (n=441) različitih genotipova (čiste pasmine, dvopasminski i tropasminski križanci) istražena je kvaliteta trupova i mišićnog tkiva. Prosječna mesnatost prema Pravilniku (1999., 2001.) iznosila je 53, 03%, a potpunim rasijecanjem polovica i raščlambom na tkiva 55, 12%. Posebno su analizirani tropasminski križanci: 1. skupina (ŠLxVJ)xNJL (n=24) ; 2. skupina (ŠLxVJ)xP (n=35) i 3. skupina (NJLxVJ)xP (n=41). Najveći udio mišićnog tkiva u polovicama imala je 3. skupina (61, 01% odnosno 63, 08%). Najbolja svojstva kvalitete mišićnog tkiva, s obzirom na pH45 (6, 09) pH24 (5, 71) i Sp.v.v. (8, 82 cm2), imale su polovice 1. skupine, čije su se prosječne vrijednosti gotovo podudarale s prosjekom svih istraživanih polovica. Kod križanaca s pietrenom kao terminalnom pasminom nerasta (2. i 3. skupina) utvrđena su nepoželjna svojstva mesa. Istraživanje je pokazalo da korištenje izrazito mesnatih pasmina u uporabnim križanjima povećava prinos mesa u trupovima svinja, ali istovremeno utječe na nepoželjnu pojavu blijedog, mekanog i vodnjikavog mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0079020

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek