Utjecaj obogaćivanja obroka pilića s n-3 PUFA na svojstva kakvoće mesa (CROSBI ID 106314)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Ivanković, Stanko ; Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Škrtić, Zoran
hrvatski
Utjecaj obogaćivanja obroka pilića s n-3 PUFA na svojstva kakvoće mesa
U radu je istraživan utjecaj obogaćivanja obroka eikozapentaenskom (EPA) i dokozaheksaenskom (DHA) masnim kiselinama na tehnološka svojstva i kemijski sastav mesa pilića. Tovni pilići podijeljeni su u pet skupina (kontrolna 0, 0% i pokusne skupine s dodanih 0, 5%, 1%, 1, 5% i 2% pripravka Pronova Biocare Epax 3000 T6 PBA u završnim krmnim smjesama). Između istraživanih skupina pilića nije utvrđena statistički značajna razlika (P>0, 05) za pH1 vrijednost, Sp.v.v. i konzistenciju mišića prsa. Pokusna skupina pilića hranjena s dodatkom 1, 5% PBE imala je statistički značajno veću (P<0, 01) Göfo- vrijednost u odnosu na ostale skupine. Statistički visoko značajan (P<0, 01), odnosno statistički značajan (P<0, 05) utjecaj obogaćivanja obroka EPA-om i DHA-om zabilježen je s obzirom na udio vode, masti i bjelančevina u prsima, odnosno na udio vode u zabatcima. Povećanjem udjela PBA pripravka u obrocima za tovne piliće, statistički značajno (P<0, 01) povećavao se VLC ekvivalent u mišićima prsa i zabataka.
tovni pilići ; tehnološka svojstva ; kemijski sastav ; EPA ; DHA
nije evidentirano
engleski
The effect of enrichment of diets with n-3 PUFA on the quality traits of poultry meat
nije evidentirano
broilers ; technological traits ; chemical composition ; EPA ; DHA
nije evidentirano