Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj antocijanina na ukupnu aktivnost gvajacilnih peroksidaza (CROSBI ID 497065)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Šimunić, Valentina ; Kovač, Spomenka ; Lepeduš, Hrvoje ; Gašo-Sokač, Dajana Utjecaj antocijanina na ukupnu aktivnost gvajacilnih peroksidaza // Knjiga sažetaka 11. Ružičkini dani. 2004

Podaci o odgovornosti

Šimunić, Valentina ; Kovač, Spomenka ; Lepeduš, Hrvoje ; Gašo-Sokač, Dajana

hrvatski

Utjecaj antocijanina na ukupnu aktivnost gvajacilnih peroksidaza

Biokemijske procese nastajanja kisika u našem organizmu kataliziraju enzimi prisutni u organizmu (katalaze, oksidaze, peroksidaze...). Aktivnost peroksidaza može u nekim slučajevima dovesti do nastajanja reaktivnih kisikovih čestica (ROS) razgradnjom H2O2. ROS je zajednički naziv za sve radikalske i druge neradikalske, ali vrlo reaktivne vrste generirane iz kisika. ROS mogu uzrokovati peroksidaciju masti, oštećuju vitalno važne strukture poput staničnih membrana, razaraju dezoksiribonukleinsku kiselinu (DNA) koja je osnovni sastojak jezgre svake stanice, oštećuju reparatorne enzime genetskog materijala i time stvaraju preduvjete za nastanak degenerativnih i zloćudnih oboljenja. Dokazano je da se biljne peroksidaze mogu vezati sa fenolnim supstratima i kristalizirati u kompleksima što može utjecati i na njihovu aktivnost. U radu je ispitivan utjecaj različitih koncentracija antocijanina na aktivnost peroksidaza. Antocijani se ubrajaju u flavonoide zbog karakterističnog C6C3C6 ugljikovog skeleta. Antocijanini su izolirani iz višanja kolonskom kromatografijom pomoću XAD-2 Amberlit smole1, dok je ekstrakt biljnih peroksidaza izoliran iz lišća višnje2. Ukupna aktivnost gvajacilnih peroksidaza određena je spektrofotometrijski mjerenjem apsorbancije pri valnoj duljini od 470 nm. Rezultati pokazuju očit utjecaj antocijanina na aktivnost peroksidaza. Utvrđeno je da se povećenjem koncentracije antocijanina smanjuje aktivnost gvajacilnih peroksidaza.

antocijanini; aktivnost peroksidaza

nije evidentirano

engleski

Effect of anthocyanins on total activity of guaiacol peroxidase

nije evidentirano

anthocyanins; peroxidase activity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2004.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka 11. Ružičkini dani

Podaci o skupu

11. Ružičkini dani

poster

28.06.2004-29.06.2004

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija