Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Usporedba između trigonometrijskog i GPS-geoidnog načina prijenosa visina (Drvenik - Sućuraj) (CROSBI ID 105949)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Solarić, Miljenko Usporedba između trigonometrijskog i GPS-geoidnog načina prijenosa visina (Drvenik - Sućuraj) // Geodetski list, 57(80) (2003), 4; 263-277-x

Podaci o odgovornosti

Solarić, Miljenko

hrvatski

Usporedba između trigonometrijskog i GPS-geoidnog načina prijenosa visina (Drvenik - Sućuraj)

Prof. dr. Nikola Čubranić sa suradnicima je 1960. i 1961. godine prenio visine s kopna na srednjodalmatinske otoke. Tako je pomoću trigonometrijskog nivelmana visoke točnosti preko mora na otok Hvar prenesena visina od repera 103/569 blizu Živogošća do repera 70/574 blizu Sućuraja. Pritom postignuta je unutarnja točnost, tj. standardno odstupanje oko 3, 5 mm/km. GPS-mjerenja izvedena su u travnju 1994. godine u blizini repera u Drveniku i na trigonometrijskoj točki blizu svjetionika na rtu Sv. Ante u Sućuraju i povezana s Opservatorijem Hvar. Tako se je moglo usporediti rezultate određivanja prijenosa ortometrijskij visina na otok Hvar klasičnim načinom i određivanja s pomoću GPS-mjerenja i programa IHRG2000 verzija 1, 0 za interpolaciju geoidnih visina, koji je izradio prof. dr. T. Bašić na Geodetskom fakultetu u Zagrebu za područje Hrvatske. Dobiveno je da se to rješenje razlikuje od rješenja prof. N. Čubranića za +4, 7 cm, a od klasičnog trigonometrijskog rješenja -3, 5 cm. Danas je još uvijek za prenošenje visina preko mora na relativno blize otoke trigonometrijski nivelman visoke točnosti točniji od korištenja GPS-prijamnika i visina geoida.

GPS-mjerenja; elipsoidne visine; geoidne visine; ortometrijske visine; precizni nivelman; trigonometrijski nivelman visoke točnosti; prijenos visina na otoke; reperi.

nije evidentirano

engleski

Comparison between trigonometric levelling and GPS-geoids methods transfer of heights (Drvenik - Sućuraj)

nije evidentirano

GPS-measurements; ellipsoidal heights; geoidal heights; orthometric heigths; precise leveling; trigonometric leveling; bench marks.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57(80) (4)

2003.

263-277-x

objavljeno

0016-710X

1849-0611

Povezanost rada

Geodezija