Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj De-Odorasa na mikroklimatske prilike u tovu svinja (CROSBI ID 338622)

Ocjenski rad | diplomski rad

Barač, Davorin Utjecaj De-Odorasa na mikroklimatske prilike u tovu svinja / Vučemilo, Marija (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2004

Podaci o odgovornosti

Barač, Davorin

Vučemilo, Marija

hrvatski

Utjecaj De-Odorasa na mikroklimatske prilike u tovu svinja

Intenzivna svinjogojska proizvodnja izvor je zračnih onečišćenja koja mogu štetno djelovati na zdravlje i produkciju životinja, kao i ljudi koji rade u takvim objektima. Smještaj i držanje svinja u velikoj aglomeraciji na relativno malom prostoru na rešetkastom podu generira velike količine tekućeg gnoja koji se skuplja ispod rešetki. Raspadom tekućeg gnoja stvaraju se razni štetni plinovi koji štetno djeluju na zdravlje svinja. Među njima najznačajniji štetni plin je amonijak. Istraživanje je obavljeno na svinjogojskoj farmi u okolici Zagreba, u tovilištu. Pokusnoj skupini u hranu je dodano 125 g De-odoraze na tonu hrane. U četiri navrata tijekom pokusa u studenom 2002. godine i siječnju 2003 godine istraživan je mikroklimatski kompleks s posebnim osvrtom na sadržaj amonijaka, bakterija i gljivica u zraku. Mikroklimatski pokazatelji su uglavnom u preporučenim granicama za tu kategoriju svinja. Koncentracija amonijaka određivana je u četiri navrata tijekom istraživanja na tri mjesta u objektu, u prednjem, srednjem i stražnjem dijelu objekta. U pokusnom objektu vrijednosti su iznosile od 3 ppm do 19 ppm, a u kontrolnom objektu od 4 ppm do 19 ppm. Sarno su za vrijeme drugog mjerenja vrijednosti za arnonijak bile niže u kontrolnom objektu. Od ukupno četiri mjerenja u tri je navrata utvrđen manji sadržaj amonijaka u zraku tovilišta gdje je u hranu dodavana De-Odoraza. Da bi se dobili što vjerodostojniji podaci pokus treba ponoviti. Usporedo je istraživan sadržaj ugljičnog dioksida, koji je u pokusnom objektu iznosio od 0.17 vol% do 0.47 vol%, a u kontrolnom od 0.20 vol% do 0.39 vol%.

tovilište; amonijak; De-Odoraza; svinje

nije evidentirano

engleski

The effect of De-Odorase on the microclimatic conditions in pig fattening

nije evidentirano

feedlot; ammonia; De-Odorase; pigs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

14.07.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Veterinarska medicina