Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 149580

Trendovi u primjeni digitalne elektronike


Petrinović, Davor
Trendovi u primjeni digitalne elektronike // Automatika : časopis za automatiku, mjerenje, elektroniku, računarstvo i komunikacije, 44 (2003), 1-2; 93-98 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


Naslov
Trendovi u primjeni digitalne elektronike
(Trends in Digital Electronics)

Autori
Petrinović, Davor

Izvornik
Automatika : časopis za automatiku, mjerenje, elektroniku, računarstvo i komunikacije (0005-1144) 44 (2003), 1-2; 93-98

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
Digitalna elektronika; digitalna i analogna obradba signala; kodiranje govornog signala; mobilni telefoni; ugrađeni računalni sustavi
(Digital electronics; digital and analog signal processing; speech coding; mobile phones; embedded systems)

Sažetak
Elektronika se danas primjenjuje u gotovo svim područjima svakodnevnog života. Njezino širenje je dodatno potaknuto primjenom digitalne elektronike i ugrađenih računala. Danas je već gotovo nemoguće naći elektronički uređaj koji u sebi ne sadrži neku vrstu računala. Područja primjene ima stvarno mnogo: od svih vrsta komunikacija, primjena u automatskoj regulaciji i upravljanju, pa sve do komercijalnih elektroničkih sustava kao što su audio i video sustavi, TV, DVD, videorekorderi, kamkorderi, digitalni fotoaparati, itd. Svako od navedenih područja primjene ima svoje specifičnosti no ono što je zajedničko za sva jest težnja digitalizaciji, tj. primjeni računala u svrhu obavljanja čim je moguće većeg udjela funkcionalnosti. Zbog toga, razvoj ugrađenih računalnih sustava, a posebice programska izvedba funkcija elektroničke obradbe signala predstavlja jedno od ključnih trendova u suvremenoj elektronici.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ElektrotehnikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0036028
0036029
0036054

Ustanove
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Davor Petrinović, (162915)