Kemijska reakcija tkiva ribe na promjenu osmotske sredine (CROSBI ID 496784)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Čož-Rakovac, Rozelindra ; Hacmanjek, Mato ; Topić Popović, Natalija ; Strunjak-Perović, Ivančica
hrvatski
Kemijska reakcija tkiva ribe na promjenu osmotske sredine
Veliki broj znanstvenika već niz godina proučava pojavu parr-smolt preobražaja ili smoltifikacije anadromnih riba, te njihovu adaptaciju na morsku vodu kroz promjene ionske i osmotske ravnoteže. Anadromne ribe se pripremaju za ulazak u morsku sredinu veće gustoće tako što im raste salinitetna tolerancija, mijenja se kemijski sastav tkiva, promjena metaboličke, endokrine i osmo-regulacije. Mehanizam prilagodbe koji omogućava srebrnom lososu život u slatkoj vodi i moru pobudio je istraživački interes znanstvenika u cijelom svijetu pa i u nas. Obzirom da su temperatura i salinitet daleko viši u Jadranskom moru nego u Pacifiku naša istraživanja prilagodbe srebrnog lososa su time još značajnija. Promjena osmotske sredine utječe na promjenu razine iona, smanjenje razine glukoze, dok se razina masti smanjuje, a razina vlage tkiva cjelokupnih riba povećava. Istovremeno snažna povezanost razine glukoze i klorida može se protumačiti padom energetskih potencijala praćenih promjenama osmoregulacije uz prisutnost stres reakcije. Istraživanja prilagodbe srebrnog lososa u uvjetima više temperature i saliniteta pokazala su da je srebrni losos nakon 48 sati u moru uspostavio konstantnu unutarnju stabilnost (milieu interne), što se potpuno slaže i s istraživanjima u svijetu.
riba; kemijska reakcija; osmotska sredina
nije evidentirano
engleski
Chemical reaction of fish tissue to different ambient water molarity
Veliki broj znanstvenika već niz godina proučava pojavu parr-smolt preobražaja ili smoltifikacije anadromnih riba, te njihovu adaptaciju na morsku vodu kroz promjene ionske i osmotske ravnoteže. Anadromne ribe se pripremaju za ulazak u morsku sredinu veće gustoće tako što im raste salinitetna tolerancija, mijenja se kemijski sastav tkiva, promjena metaboličke, endokrine i osmo-regulacije. Mehanizam prilagodbe koji omogućava srebrnom lososu život u slatkoj vodi i moru pobudio je istraživački interes znanstvenika u cijelom svijetu pa i u nas. Obzirom da su temperatura i salinitet daleko viši u Jadranskom moru nego u Pacifiku naša istraživanja prilagodbe srebrnog lososa su time još značajnija. Promjena osmotske sredine utječe na promjenu razine iona, smanjenje razine glukoze, dok se razina masti smanjuje, a razina vlage tkiva cjelokupnih riba povećava. Istovremeno snažna povezanost razine glukoze i klorida može se protumačiti padom energetskih potencijala praćenih promjenama osmoregulacije uz prisutnost stres reakcije. Istraživanja prilagodbe srebrnog lososa u uvjetima više temperature i saliniteta pokazala su da je srebrni losos nakon 48 sati u moru uspostavio konstantnu unutarnju stabilnost (milieu interne), što se potpuno slaže i s istraživanjima u svijetu.
fish; chemical reaction; molarity
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
595-599-x.
2004.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
39. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = 39th Croatian Symposium on Agriculture with International Participation : proceedings
Žimbrek, Tito
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
953-6135-40-X
Podaci o skupu
39. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
predavanje
17.02.2004-20.02.2004
Opatija, Hrvatska