Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 14859

Višestruka kemijska osjetljivost : teorije etiopatogeneze


Ugrenović, Željko; Bobić, Jasminka
Višestruka kemijska osjetljivost : teorije etiopatogeneze // Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 49 (1998), 2; 189-205 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Višestruka kemijska osjetljivost : teorije etiopatogeneze
(Multiple chemical sensitivity : theories of ethiopathogenesis)

Autori
Ugrenović, Željko ; Bobić, Jasminka

Izvornik
Arhiv za higijenu rada i toksikologiju (0004-1254) 49 (1998), 2; 189-205

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Kemijske nokse; izloženost; psihički poremećaji; rekurentni simptomi; stečena nepodnošljivost; senzibilizacija; utjecaj okoliša
(Acquired intolerance; chemical safety; environmental exposure; psychiatric disorders; recurrent symptoms; sensitization)

Sažetak
Višestruka kemijska osjetljivost (VKO) može se definirati kao ťstečeni poremećaj, karakteriziran rekurentnim, polimorfnim simptomima ; javlja se kao reakcija na izlaganje raznim kemijskim tvarima koje nisu međusobno srodne, u dozama daleko ispod onih za koje je ustanovljeno da u općoj populaciji uzrokuju štetne učinke, a uobičajenim medicinskim pretragama nije moguće naći drugi uzrok poremećajaŤ. Temeljno je pitanje je li VKO prvenstveno toksikodinamski fenomen ili je psihogeni poremećaj? Prikazane su suvremene teorije etiopatogeneze VKO u kojima se razmatra uloga imunoloških, upalnih, metaboličkih, psihofizioloških i neurokemijskih mehanizama kao i procesa neuralne senzibilizacije u nastanku poremećaja. Posebno je razmotren složeni odnos između psihičkih poremećaja i socijalnih faktora, s jedne strane, te VKO. Naglašeno je značenje znanstvenog istraživanja VKO za područje kliničke medicine, javnog zdravstva i za zakonodavno-pravnu regulativu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
00220302

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • EMBASE (Excerpta Medica)
  • MEDLINE
  • TOXLINE
  • Index Medicus