Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 148336

Informatičko oblikovanje baza modela transportnih mreža


Vukmirović, Slavomir; Zelenika, Ratko
Informatičko oblikovanje baza modela transportnih mreža // Suvremeni promet, 24 (2004), 116-124 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Informatičko oblikovanje baza modela transportnih mreža
(Computer designing of transportation network model base)

Autori
Vukmirović, Slavomir ; Zelenika, Ratko

Izvornik
Suvremeni promet (0351-1898) 24 (2004); 116-124

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Baze modela; transport; informatičko oblikovanje
(Model base; transport; computer designing)

Sažetak
U radu se analiziraju značenje, funkcioniranje i učinci i računalnih aplikacija za oblikovanje baza modela u riješavanju transportnih problema. Znanstvenim spoznajama temeljenim na novoj paradigmi uporabe informatičke tehnologije temeljene na sprezi računalnih alata i matričnih funkcija u kontekstu modeliranja transportnih mreža, moguće je automatizirati putem računala postupke optimalizacije transporta kako na operativnim, tako i na taktičkim i strateškim razinama. Uporaba računalnih alata u sprezi sa sofisticiranim matematičkim funkcijama u sučelju proračunske tablice Excel svrstava se u metode tabličnog modeliranja za strateško oblikovanje kvantitativnih poslovnih modela. Razmatrani model je rezultat nove paradigme koji preusmjerava uporabu proračunskih tablica od standardnih matematičkih i statističkih kalkulacija prema modeliranju i riješavanju složenih problema kvantitativne analize. Jedno od takvih problemskih područja je i oblikovanje transportnih mreža složenih konfiguracija. Sučelje proračunske tablice u sprezi sa matematičkim funkcijama i računalnim alatima omogućava korismnički orijentirano sučelje ne samo za izvođenje standardnih kalkulacija, već i složeno modeliranje strateških procesa. Razmatrana transportna mreža sadrži ishodišne, odredišne i pretovarne čvorove, uz ograničenja kapaciteta lukova. U riješavanju transportne mreže uporabom modela proračunskih tablica strateški se određuje broj, veličina i lokacija postrojenja, distribucijskih centara i pošiljatelja. Baze modela u funkciji optimalizacije transporta uključuju sve bitne elemente koji oblikuju transportni sustav: izvore opskrbe i planove razmještaja za sva postrojenja, distribucijske centre i primatelje. Također rezultatima generiranim aplikacijom baza modela transportnih mreža se definira informacijska podloga za oblikovanje robnih i informacijskih tokova kroz transportni sustav.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija

Napomena
Rad je kao predavanje prezentiran na skupu 3rd European Transport Congress : Transport Linking of the European North and South, održanom od 22.-23.04.2004., Opatija, Hrvatska.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0081004

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka