Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Velike foraminifere kao osnova biostratigrafije paleogenskih naslaga odabranih lokaliteta u Istri (CROSBI ID 338470)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Ibrahimpašić, Haris Velike foraminifere kao osnova biostratigrafije paleogenskih naslaga odabranih lokaliteta u Istri / Gušić, Ivan (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2004

Podaci o odgovornosti

Ibrahimpašić, Haris

Gušić, Ivan

hrvatski

Velike foraminifere kao osnova biostratigrafije paleogenskih naslaga odabranih lokaliteta u Istri

Velike foraminifere u paleogenskim karbonatnim naslagama vrlo su korisni biostratigrafski indikatori. Među velikim foraminiferama posebno su izdvojene alveoline, na temelju kojih su na istraživanom području središnje i sjeverne Istre (na lokalitetima Šterna, Mali Mlun, Karojba i Sovinjak) definirane plitkomorske bentičke zone (SBZ) u rasponu od jedanaeste do trinaeste (SBZ 11-SBZ 13), što odgovara stratigrafskom rasponu od srednjeg kuizija do donjeg lutecija, unutar čega se nalazi granica donjeg i srednjeg eocena (između SBZ 12 i 13). Ukupno su određena 34 taksona alveolina, a među njima: jedan predložen za novu vrstu unutar postojeće grupe, dva koja čine prvi nalaz u naslagama u Republici Hrvatskoj i ostali otprije poznati. Uspoređeni su stratigrafski nivoi naslaga gornjokredne baze i nastupajućih eocenskih nivoa na svim lokalitetima. Na temelju svih prisutnih taksona velikih foraminifera, njihovih funkcionalno-morfoloških značajki i principa relativne dominacije s obzirom na brojnost jedinki u segmentima geoloških stupova konstruirane su linije oscilacija morske razine, a zatim i pripadajuće krivulje, koje su uspoređene s globalnom razinom mora toga doba.

velike foraminifere; alveoline; biostratigrafija; plitkomorske bentičke zone; srednji kuizij-donji lutecij; oscilacije morske razine.

nije evidentirano

engleski

Larger Foraminifera, as a Paleogene Deposits Biostratigraphy Case Study, from Some Selected Localities in Istria

nije evidentirano

Larger Foraminifera; Alveolinids; Biostratigraphy; Shallow Benthic Zones Middle Cuisian-Lower Lutetian; Sea Level Oscillations.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

105 ; 15 slika ;

01.01.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Geologija