Preživljavanje listerije u morskoj i slatkoj vodi (CROSBI ID 338391)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Boronjek, Branka
Abram, Maja
hrvatski
Preživljavanje listerije u morskoj i slatkoj vodi
Opisane su karakteristike morske vode i specifičnost morskog eko-sustava. Posebno je obrađeno stanište u boci i učinak boce koji je od važnosti za adheziju bakterije i njeno prisustvo i preživljavanje u flaširanoj vodi. Ispitano je preživljavanje kliničkog i EGD soja L. monocytogenes u morskoj i slatkoj vodi. Dobiveni rezutati pokazuju da su oba soja sposobna preživjeti tri tjedna u svim ispitivanim uzorcima. Morska voda bila je bolji medij za život listerije od slatke. Rast listerije bio je olakšan ako je uzorak prethodno profiltriran. Klinički soj preživljava u nešto većem broju od EGD soja. Ipak, ovaj soj traži duže vrijeme prilagodbe u nefiltriranoj morskoj, te pokazuje tendenciju opadanja broja u nefiltriranoj slatkoj vodi.
listerija; morska voda; slatka voda; rast
nije evidentirano
engleski
Survival of Listeria in marine and non carbonated mineral waters
nije evidentirano
Listeria; marine water; non carbonated mineral water; growth
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
09.12.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Rijeci
Rijeka