Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj temperature na preživljavanje listerije u mlijeku (CROSBI ID 338389)

Ocjenski rad | diplomski rad

Korošec, Petra Utjecaj temperature na preživljavanje listerije u mlijeku / Abram, Maja (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2003

Podaci o odgovornosti

Korošec, Petra

Abram, Maja

hrvatski

Utjecaj temperature na preživljavanje listerije u mlijeku

Listeria monocytogenes uzročnik je listerioze. Obično je listerioza uzrokovana konzumiranjem kontaminirane hrane, najčešće mlijeka i mliječnih proizvoda. Ispitana je sposobnost rasta i dužina preživljavanja u čokoladnom, kravljem, kozjem i sojinom mlijeku na dvjema temperaturama (4 C i 22 C) tijekom određenog vremenskog perioda. Oba soja L. monocytogenes, klinički i laboratorijski EGD, preživaljavaju na temperaturi hladnjaka u svim uzorcima tijekom cijelog ispitivanog razdoblja od 49 dana. Na temperaturi od 22 C u čokoladnom mlijeku zabilježen je najkraći porast, te oba soja rastu 42 dana, a u ostalim uzorcima mlijeka preživljavaju 49 dana. Mlijeko je, neovisno o vrsti, povoljan medij za rast L. monocytogelnes. Temperatura hladnjaka, koja se preporuča za čuvanje mlijeka pogoduje rastu i razmnožavanju L. monocytogenes te kontaminirano mlijeko čuvano na toj temperaturi može predstavljati izvor zaraze.

listerija; mlijeko; temperatura

nije evidentirano

engleski

Influence of temperature on Listeria survival in milk

nije evidentirano

Listeria; milk; temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17

26.09.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti