Utjecaj temperature na preživljavanje listerije u mlijeku (CROSBI ID 338389)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Korošec, Petra
Abram, Maja
hrvatski
Utjecaj temperature na preživljavanje listerije u mlijeku
Listeria monocytogenes uzročnik je listerioze. Obično je listerioza uzrokovana konzumiranjem kontaminirane hrane, najčešće mlijeka i mliječnih proizvoda. Ispitana je sposobnost rasta i dužina preživljavanja u čokoladnom, kravljem, kozjem i sojinom mlijeku na dvjema temperaturama (4 C i 22 C) tijekom određenog vremenskog perioda. Oba soja L. monocytogenes, klinički i laboratorijski EGD, preživaljavaju na temperaturi hladnjaka u svim uzorcima tijekom cijelog ispitivanog razdoblja od 49 dana. Na temperaturi od 22 C u čokoladnom mlijeku zabilježen je najkraći porast, te oba soja rastu 42 dana, a u ostalim uzorcima mlijeka preživljavaju 49 dana. Mlijeko je, neovisno o vrsti, povoljan medij za rast L. monocytogelnes. Temperatura hladnjaka, koja se preporuča za čuvanje mlijeka pogoduje rastu i razmnožavanju L. monocytogenes te kontaminirano mlijeko čuvano na toj temperaturi može predstavljati izvor zaraze.
listerija; mlijeko; temperatura
nije evidentirano
engleski
Influence of temperature on Listeria survival in milk
nije evidentirano
Listeria; milk; temperature
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17
26.09.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Rijeci
Rijeka