Otpornost listerije prema odabranim fizikalnim uvjetima rasta (CROSBI ID 338388)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Babić, Valentina
Abram, Maja
hrvatski
Otpornost listerije prema odabranim fizikalnim uvjetima rasta
Listeria monocytogenes uzročnik je listerioze koja se može manifestirati različitim kliničkim slikama. Obično je put širenja zaraze konzumacija kontaminirane hrane, najčešće mlijeka i mliječnih proizvoda. Ovim se ispitivanjem željelo utvrditi koji su mediji i pri kojim temperaturama najpogodniji za rast i razmnožavanje listerija. Kao najoptimalnija se pokazala temperatura od +4 stupnjeva C, neovisno o mediju (pH 4, pH 5, pH 7). Na višim temperaturama (22 C i 37 C) listerijama ipak bolje odgovara neutralan pH 7. Budući da je laboratorijski EGD soj pokazao slične karakteristike kao i klinički, može dobro poslužiti u ispitivanjima liječenja listerioze.
listerija; rast; pH; NaCl
nije evidentirano
engleski
Growth limits of Listeria as a function of selected physical parameters
nije evidentirano
Listeria; growth; pH; NaCl
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
26.09.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Rijeci
Rijeka