Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 146514

Minijaturizacija u medicini - kakve koristi može molekularna medicina imati od samoorganizirajućih i nanostrukturiranih materijala?


Kralj, Marijeta; Pavelić, Krešimir
Minijaturizacija u medicini - kakve koristi može molekularna medicina imati od samoorganizirajućih i nanostrukturiranih materijala?, 2003. (popularan rad).


Naslov
Minijaturizacija u medicini - kakve koristi može molekularna medicina imati od samoorganizirajućih i nanostrukturiranih materijala?
(Medicine on a small scale. How molecular medicine can benefit from self-assembled and nanostructured materials?)

Autori
Kralj, Marijeta ; Pavelić, Krešimir

Izvornik
Medix

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularan rad

Godina
2003

Ključne riječi
Nanomedicina; molekularna medicina; samoorganizirajući materijali
(Nanomedicine; molecular medicine; self-assembled materials)

Sažetak
Nanomedicina se može definirati kao praćenje, popravljanje, stvaranje i kontroliranje biološkog sustava čovjeka na staničnoj razini pomoću materijala i struktura izrađenih na molekularnoj razini. Jedan od najvažnijih problema u medicini jest pravilna raspodjela i ciljano usmjeravanje lijekova i drugih ljekovitih sredstava u tijelu bolesnika. Upravo je zato povećanje učinkovitosti dostave molekula lijeka do njihovih ciljnih stanica prioritet farmaceutskoj industriji, a velik dio istraživanja provodi se upravo u području razvoja novih, naprednih materijala koji inkorporiraju biološki aktivnu tvar, prenose je do odgovarajućieg mjesta i tamo oslobađaju na kontroliran način.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0098092
0098093

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb