Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 146351

Određivanje gustoće umreženja u kloroprenskom kaučuku


Bartolčić, Ksenija
Određivanje gustoće umreženja u kloroprenskom kaučuku 2003., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Naslov
Određivanje gustoće umreženja u kloroprenskom kaučuku
(Study of cross-linking density in chloroprene rubber)

Autori
Bartolčić, Ksenija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
28.11

Godina
2003

Stranica
44

Mentor
Jelenčić, Jasenka

Neposredni voditelj
Kratofil Krehula, Ljerka

Ključne riječi
Bubrenje; degradacija; gustoća umreženja; kloroprenski kaučuk; molekulna masa mreže - Mc; vulkanizacija
(Swelling; degradation; cross-linking density; chloroprene rubber; molecular mass between cross-linking - Mc; vulcanization)

Sažetak
Radi dobivanja zahtjevnih svojstava proizvoda, kao i njegove postojanosti tijekom primjene neophodno je izučavati njegovu kemijsku građu i svojstva, budući su fizičko-mehanička svojstva posljedica kemijske strukture gotovog proizvoda. U slučaju gumenih proizvoda težište istraživanja je na ispitivanju umrežene strukture koja nastaje nakon procesa vulkanizacije. Poznato je da tijekom vulkanizacije prvenstveno nastaju čvorovi umreženja s dugim polisulfidnim mostovima koji su skloni prestrukturiranju uslijed djelovanja topline ili nekog drugog oblika energije. U ovom radu ispitivane su gumene smjese na bazi kloroprenskog kaučuka na toplinsku postojanost, a temperature starenja bile su 110°C i 140°C. Prije i nakon starenja uzorci su okarakterizirani određivanja molekulne molekulne mase mreže i gustoće umreženja metodom ravnotežnog bubrenja i pomoću Flory-rehner jednadžbe, budući se ispitivane smjese međusobno razlikuju po stupnju umreženja. Iz rezulata mjerenja molekulske mase mreže, Mc, i gustoće umreženja, v, uzoraka vidljivo je da su ispitivane smjese toplinski dobro postojane. Vrijednosti molekulnih masa su neznatno promijenjene nakon starenja na temperaturi od 110°C, dok je pri temperaturi starenja 140°C došlo do prestrukturiranja polisulfidnih umreženja u mono- i disulfidna umreženja. Prestrukturiranje umreženja očitovalo se značajnim smanjenjem molekulne mase mreže, odnosno povećanjem gustoće umreženja. Ovi zaključci potvrđeni su i nakon određivanja kinetike bubrenja i ravnotežnog stupnja bubrenja ispitivanih uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0125013

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb