Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje gustoće umreženja u kloroprenskom kaučuku (CROSBI ID 338364)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bartolčić, Ksenija Određivanje gustoće umreženja u kloroprenskom kaučuku / Jelenčić, Jasenka (mentor); Kratofil Krehula, Ljerka (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2003

Podaci o odgovornosti

Bartolčić, Ksenija

Jelenčić, Jasenka

Kratofil Krehula, Ljerka

hrvatski

Određivanje gustoće umreženja u kloroprenskom kaučuku

Radi dobivanja zahtjevnih svojstava proizvoda, kao i njegove postojanosti tijekom primjene neophodno je izučavati njegovu kemijsku građu i svojstva, budući su fizičko-mehanička svojstva posljedica kemijske strukture gotovog proizvoda. U slučaju gumenih proizvoda težište istraživanja je na ispitivanju umrežene strukture koja nastaje nakon procesa vulkanizacije. Poznato je da tijekom vulkanizacije prvenstveno nastaju čvorovi umreženja s dugim polisulfidnim mostovima koji su skloni prestrukturiranju uslijed djelovanja topline ili nekog drugog oblika energije. U ovom radu ispitivane su gumene smjese na bazi kloroprenskog kaučuka na toplinsku postojanost, a temperature starenja bile su 110°C i 140°C. Prije i nakon starenja uzorci su okarakterizirani određivanja molekulne molekulne mase mreže i gustoće umreženja metodom ravnotežnog bubrenja i pomoću Flory-rehner jednadžbe, budući se ispitivane smjese međusobno razlikuju po stupnju umreženja. Iz rezulata mjerenja molekulske mase mreže, Mc, i gustoće umreženja, v, uzoraka vidljivo je da su ispitivane smjese toplinski dobro postojane. Vrijednosti molekulnih masa su neznatno promijenjene nakon starenja na temperaturi od 110°C, dok je pri temperaturi starenja 140°C došlo do prestrukturiranja polisulfidnih umreženja u mono- i disulfidna umreženja. Prestrukturiranje umreženja očitovalo se značajnim smanjenjem molekulne mase mreže, odnosno povećanjem gustoće umreženja. Ovi zaključci potvrđeni su i nakon određivanja kinetike bubrenja i ravnotežnog stupnja bubrenja ispitivanih uzoraka.

bubrenje; degradacija; gustoća umreženja; kloroprenski kaučuk; molekulna masa mreže - Mc; vulkanizacija

nije evidentirano

engleski

Study of cross-linking density in chloroprene rubber

nije evidentirano

swelling; degradation; cross-linking density; chloroprene rubber; molecular mass between cross-linking - Mc; vulcanization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

28.11.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo