Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Selekcija kvasaca-nova dostignuća za tipičnost vina (CROSBI ID 496147)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad

Orlić, Sandi ; Redžepović, Sulejman ; Majdak, Ana Selekcija kvasaca-nova dostignuća za tipičnost vina // Manifestacija vinogradara i vinara Dalmacije 13. Sabatina. Zadružni savez Dalmacije, 2003. str. 51-60-x

Podaci o odgovornosti

Orlić, Sandi ; Redžepović, Sulejman ; Majdak, Ana

hrvatski

Selekcija kvasaca-nova dostignuća za tipičnost vina

Vinski kvasci su glavni nosioci procesa alkoholne fermentacije koji tisućama godina pretvaraju mošt u vino. Potječu sa površine grožđa, iz vinarije ili kao inokulirane starter kulture. U spontanoj fermentaciji postoji veliki broj vrsta i sojeva kvasaca kojima ona započinje, a onda, nakon što se stvore odgovarajući uvjeti, vrsta S.cerevisiae preuzima vodeću ulogu. Ova je vrsta poznata kao vinski kvasac. Do sada se uz nju najviše upotrebljavala vrsta S.bayanus (=S.uvarum). Sojevi S.paradoxus, izolirani sa vinogradarskog položaja Jazbina, Zagrebačko vinogorje i pokazali su značajne enološke karakteristike. Različite vrste grupe Saccharomyces sensu stricto, podvrgnute su najopsežnijoj selekciji u svijetu, a u Hrvatskoj se na navedenoj problematici sustavno radi od 1996. godine u Zavodu za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Brojne su karakteristike danas bitne u selekcijskom radu s vinskim kvasacima, ali najznačajnije su: odnos prema jabučnoj kiselini, glicerolu, temperaturi, killer faktor i sinteza aroma. U budućnosti selekcija će morati obuhvatit veliki broj sojeva i ne-Sacchromyces vrsta koji zasigurno imaju veliki značaj u formiranju autentične kakvoće vina, ne uzimajući u obzir mogućnosti GMO tehnologije.

kvasci; vino; poboljšanje

nije evidentirano

engleski

Yeast selection-new acchievments for the improwment of wine

nije evidentirano

yeast; wine

nije evidentirano

Podaci o prilogu

51-60-x.

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Manifestacija vinogradara i vinara Dalmacije 13. Sabatina

Zadružni savez Dalmacije

Podaci o skupu

Manifestacija vinogradara i vinara Dalmacije 13. Sabatina

predavanje

24.10.2003-26.10.2003

Bol, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija