Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izviješće o arheološkom istraživanju nalazišta Dvor knezova Iločkih u Iloku u razdoblju od 1. rujna do 3. listopada 2003. godine (CROSBI ID 754450)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Tomičić, Željko ; Dizdar, Marko ; Šiljeg, Bartul ; Ložnjak, Daria Izviješće o arheološkom istraživanju nalazišta Dvor knezova Iločkih u Iloku u razdoblju od 1. rujna do 3. listopada 2003. godine // hrvatski. 2003.

Podaci o odgovornosti

Tomičić, Željko ; Dizdar, Marko ; Šiljeg, Bartul ; Ložnjak, Daria

hrvatski

Izviješće o arheološkom istraživanju nalazišta Dvor knezova Iločkih u Iloku u razdoblju od 1. rujna do 3. listopada 2003. godine

U sustavnim istraživanjima Dvora knezova Iločkih 2003. godine istraženi su ostaci sjevernog krila gotičkog palasa koji je napušten u vrijeme turskih osvajanja Slavonije i Srijema, a konačno su ostaci sjevernog krila porušeni u vrijeme oslobođanja od turske vlasti krajem 17. stoljeća. U iskopavanjima su pronađeni ulomci kasnosrednjovjekovne keramike i pećnjaka od kojih se izdvajaju nalazi ocakljenih kasnogotičkih figuralno ukrašenih pećnjaka koji pripadaju kasnosrednjovjekovnoj dvorskoj umjetnosti. Također, pronađeni su nalazi iz razdoblja antike kada se na području Iloka nalazilo rimsko naselje Cuccium. Od prapovijesnih nalaza zabilježeni su ulomci latenske keramike iz mlađeg željeznog doba te nalazi bosutske grupe iz razdoblja starijeg željeznog doba. U jedinom prapovijesnom zatvorenom sloju izdvojeni su ostaci peći s nalazima iz početka srednjeg brončanog doba.

Ilok; knezovi Iločki; kasni srednji vijek; dvor; antika; prapovijest

nije evidentirano

engleski

Report about archeological excavation of Castle duke of Ilok in Ilok from 1st september until 3rd october 2003

nije evidentirano

Ilok; duke of Ilok; Late Middle Ages; castle; Roman archeology; prethistory

nije evidentirano

Podaci o izdanju

hrvatski

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arheologija