Modeliranje dinamičkih promjena boje i čvrstoće jabuka tijekom skladištenja primjenom računalne analize slike i odzivom zvučnog impulsa (CROSBI ID 338294)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Magdić, Damir
Kurtanjek, Želimir
hrvatski
Modeliranje dinamičkih promjena boje i čvrstoće jabuka tijekom skladištenja primjenom računalne analize slike i odzivom zvučnog impulsa
Zbog degradativnih promjena tijekom skladištenja jabuka bilo je potrebno istražiti utjecaj sorte, starosti nasada i vremena berbe na promjene tvrdoće teksture i boje plodova. U radu je analizirano po 30 plodova jabuka sorti Gloster, Zlatni delišes, Ajdared i Florina tijekom skladištenja pri 0 º C i 85-88% relativne vlažnosti. Izmjerene su mase, tvrdoće, rezonantne frekvencije i boja u CIE Lab i RGB modelu boja. Tvrdoća je mjerena ručnim penetrometrom, koeficijent čvrstoće teksture određen je metodom odziva zvučnog impulsa, a boja kolorimetrom i metodom računalne analize slike. Izračunate su prosječne vrijednosti, prosječne promjene i koeficijenti korelacije za analizirana svojstva. Najmanje promjene svojstava tijekom skladištenja zabilježene su kod jabuka sorte Ajdared.
jabuka; skladištenje; boja; tvrdoća; masa
nije evidentirano
engleski
Modelling of dynamic changes of apple colour and firmness during storage by applying digital image analysis and acoustic impulse response method
nije evidentirano
apple; cold storage; colour; firmness; mass
nije evidentirano
Podaci o izdanju
132
10.01.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb