Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Modeliranje dinamičkih promjena boje i čvrstoće jabuka tijekom skladištenja primjenom računalne analize slike i odzivom zvučnog impulsa (CROSBI ID 338294)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Magdić, Damir Modeliranje dinamičkih promjena boje i čvrstoće jabuka tijekom skladištenja primjenom računalne analize slike i odzivom zvučnog impulsa / Kurtanjek, Želimir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2003

Podaci o odgovornosti

Magdić, Damir

Kurtanjek, Želimir

hrvatski

Modeliranje dinamičkih promjena boje i čvrstoće jabuka tijekom skladištenja primjenom računalne analize slike i odzivom zvučnog impulsa

Zbog degradativnih promjena tijekom skladištenja jabuka bilo je potrebno istražiti utjecaj sorte, starosti nasada i vremena berbe na promjene tvrdoće teksture i boje plodova. U radu je analizirano po 30 plodova jabuka sorti Gloster, Zlatni delišes, Ajdared i Florina tijekom skladištenja pri 0 º C i 85-88% relativne vlažnosti. Izmjerene su mase, tvrdoće, rezonantne frekvencije i boja u CIE Lab i RGB modelu boja. Tvrdoća je mjerena ručnim penetrometrom, koeficijent čvrstoće teksture određen je metodom odziva zvučnog impulsa, a boja kolorimetrom i metodom računalne analize slike. Izračunate su prosječne vrijednosti, prosječne promjene i koeficijenti korelacije za analizirana svojstva. Najmanje promjene svojstava tijekom skladištenja zabilježene su kod jabuka sorte Ajdared.

jabuka; skladištenje; boja; tvrdoća; masa

nije evidentirano

engleski

Modelling of dynamic changes of apple colour and firmness during storage by applying digital image analysis and acoustic impulse response method

nije evidentirano

apple; cold storage; colour; firmness; mass

nije evidentirano

Podaci o izdanju

132

10.01.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija