MJERENJE SEDIMENTACIJSKE VRIJEDNOSTI U ZRNU PŠENICE POMOĆU BLIŽE INFRACRVENE TRANSMISIJE (CROSBI ID 495840)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Galonja, Marica ; Šimić, Gordana ; Horvat, Daniela ; Drezner, Georg
hrvatski
MJERENJE SEDIMENTACIJSKE VRIJEDNOSTI U ZRNU PŠENICE POMOĆU BLIŽE INFRACRVENE TRANSMISIJE
Bliža infracrvena spektroskopija u svijetu koristi se zadnjih 30 godina kao nedestruktivna i brza rutinska metoda za određivanje sastojaka zrna žitarica (vlaga, bjelančevine, masti). Kod procjene kakvoće kultivara i linija pšenice potrebno je analizirati veliki broj uzoraka ograničene količine u kratkom vremenu što je standardnim metodama teško postići, pa su metode bliže infracrvene spektroskopije našle široku primjenu u oplemenjivanju pšenice na kakvoću. Za određivanje sedimentacijske vrijednosti bliža infracrvena transmisija (NIT) koristi se kao nova aplikacija od 2002. godine. Cilj ovog rada je bio testiranje aplikacije za sedimentacijsku vrijednost u zrnu pšenice na NIT instrumentu (Infratec 1241 Grain Analyzer). Sve izmjerene sedimentacijske vrijednosti bile su u rasponu kalibracije, a vrijednosti od 215 uzoraka pšenice 2002. i 647 uzoraka 2003. godine dale su značajne koeficijente korelacije između NIT i Zeleny metode. Provedena istraživanja ujedno su i testiranje kalibracije proizvođača za sedimentacijsku vrijednost za uzorke pšenice s područja Hrvatske. Dobiveni NIT podaci upotrijebit će se za razvijanje i poboljšanje kalibracije za mjerenje sedimentacijske vrijednosti na Infratec 1241 aparatu. Korištenje aparata nakon rekalibracije omogućilo bi dobivanje brzih, točnih i pouzdanih podataka koji zamjenjuju vremenski zahtjevna određivanja koja se sada koriste u oplemenjivačkim programima.
zrno pšenice; sedimentacijska vrijednost; bliža infracrvena transmisija
nije evidentirano
engleski
MEASURING SEDIMENTATION VALUE IN WHOLE WHEAT GRAIN WITH NEAR-INFRARED TRANSMISSION
nije evidentirano
wheat grain; sedimentation value; near infrared transmission
nije evidentirano
Podaci o prilogu
12-x.
2003.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka / Međunarodni kongres Brašno - kruh '03. [i] 4. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
Međunarodni kongres Brašno - kruh '03. [i] 4. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
predavanje
19.11.2003-22.11.2003
Opatija, Hrvatska